söndag 21 juni 2020

Fuhrens barnmorska av Mandy Robotham

Titel: Fuhrerns barnmorska
Författare: Mandy Robotham
Förlag: Bookmark Förlag
ISBN: 978-91-8900-779-6
Original titel: A woman of war
Antal sidor: 356
Finns hos: Adlibris / Bokus

Recensionsexemplar från: Bookmark Förlag, stort tack!

Handling: Under andra världskriget mördades hundratusentals spädbarn. Vad skulle hända om mannen som dömde dem till döden själv blev far? 

Barnmorskan Anke Hoff arresteras och sätts i koncentrationsläger för att ha förlöst en kvinna i Berlins getto. I lägret blir hon de judiska mödrarnas sista hopp. Med outtömlig tro på mänskligheten gör hon vad hon kan för att de ska kunna minnas sina nyfödda barn efter att de avrättats av fångvakterna. 

Ryktet om hennes skicklighet sprider sig och när Fuhrern väntar en arvinge hämtas hon av gestapo för att ansvara för Eva Braun som hålls gömd i bergen. Nedkomsten tvingar Anke till handlingar hon aldrig trott sig kapabel till, men värst av allt är ändå att hennes hjärta börjar slå för SS-officeren som är satt att övervaka henne. 

Kommentar: Det är ju alltid vemodigt att läsa böcker om första och andra världskriget men så viktigt, det får aldrig glömmas bort. Som alltid är det skrämmande att läsa om de hemska detaljer och grymheter som begicks under kriget, det berör mig alltid.
Detta är en hemsk samtidigt som fin berättelse, blev otroligt berörd. Intressant historia med en skruvad twist i världshistorien. Historien känns väldigt trovärdig trots att det är fiction. Tänk om dessa två hade blivit föräldrar?! Så mycket funderingar och tankar.

Det märks att författaren arbetat som barnmorska. Det är fint att läsa om de förlossningar som beskrivs. För en stund glömmer jag bort att jag läser om krigets grymheter. Scenerna från koncentrationslägret får mitt hjärta att brista, huvudpersonen hjälpte till att förlösa barn till andra fångar. Barn som sedan ryktes från mammorna innan de förmodligen blev dödade av vakterna.

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.