torsdag 14 maj 2020

Ödesmark av Stina Jackson

Titel: Ödesmark
Författare: Stina Jackson
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0017-822-2 
Antal sidor: 350
Finns hos: Adlibris / Bokus

Handling: Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark, den lilla byn utanför Arvidsjaur. Fler av gårdarna är övergivna, lämnade åt ett långsamt förfall, men i ett av husen bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en udda familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som kunderna tycks stirra när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa, vad som håller henne kvar i detta bortglömda hörn. Människor pratar om Vidars förmögenhet, hur rik han borde vara efter alla sina skogsaffärer, och vilket lätt villebråd familjen är...

Kommentar: Man blir ju alltid lite nervös att påbörja en bok av en författare vars första bok "Silvervägen" man totalt älskade. Men jag kunde pusta ut för "Ödesmark" är precis lika bra och Stina Jackson har gjort det igen!

Oerhört skicklig berättelse som engagerar mig från första till sista sidan. Jag investerar alla möjliga känslor i karaktärerna, människoödena, historien som ska lösas. Stina har ett makalöst sätt att beskriva miljön och naturen vi befinner oss i. Jag har alltid velat åka till Norrland, än har det inte blivit av men någongång snart hoppas jag. Här känns det som att jag är på plats och har första parkett till den fantastiska miljö som hon skriver om. Jag riktigt hör och känner skogens alla ljud och dofter, jag känner kylan, miljön är en alldeles egen karaktär i hennes böcker.

Handlingen är oerhört bra, oförutsägbar och spännande, jag sitter som på nålar för att få reda på vad det faktiskt är som har hänt i denna familj. Det är både tragiskt, hemskt så det värker lite i hjärtat på mig men ändå med ett par ljusglimtar, och det är vackert. En riktigt gripande historia.
Utöver miljön och naturen så är nog det allra bästa med boken dess karaktärer och personbeskrivningar. Denna bok kommer leva kvar länge med mig. Stina Jackson har officiellt seglat upp som en av mina favoritförfattare och jag väntar otåligt på nästa bok.

Betyg: 5 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.