måndag 3 februari 2020

Invandrarna av Vilhelm Moberg

Titel: Invandrarna 
Författare: Vilhelm Moberg
Förlag: Bonnier Pocket
ISBN: 978-91-7429-309-8 
Antal sidor: 626
Finns hos: Adlibris / Bokus

Handling: När Karl Oskar och Kristina kommer fram till New York möter de ett land som tar emot dem med öppna armar. Och omgående börjar de den långa färden till Minnesota, där de ska bygga sitt nya hem. Som sällskap har de sina reskamrater från Ljuder socken och de blir också en stor trygghet. 

Kommentar: Jag kan inte minnas att vi läste dessa böcker när jag gick i skolan, minns att jag sett filmen/filmerna, har ett svagt minne av dem och av vi såg dem i skolan.

Första delen i denna serie läste jag för ett par år sedan och nu var det dags att plocka upp nästa.
Jag skäms nästan att säga det men jag är inte helt frälst över denna serie. Visst är det oerhört intressant att läsa om dessa karaktärer och den resa de gjorde från Sverige till Amerika. Men jag vet inte det är något som skaver och jag fastnar inte helt och hållet.

I Invandrarna har Karl Oskar och Kristina, deras familj och de andra svenskarna kommit fram till New York för att fortsätta resan till Minnesota, där de ska bosätta sig och starta sina nya liv.
Om jag ska ta det jag har svårt för, den är på tok för lång, långdragen och seg. Jag stör mig också något oerhört att dialogen är skriven med "dialekt", jag får läsa om dialogen flera gånger för att faktiskt förstå vad de pratar om, det stör mig och dels bromsar läsningen.

Det positiva är hur Moberg får sina sina karaktärer så verkliga och levande samt hur han beskriver miljön, jag kan se både karaktärerna och all miljö. Trevligt att läsa om hur det ordnade sig för Ulrika, hon blev något av favoritkaraktären här.

Måste även slå ett slag för dessa fantastisk fina omslag.

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.