onsdag 18 september 2019

Dolken från Tunis av Agatha Christie

Titel: Dolken från Tunis
Författare: Agatha Christie
Förlag: Bookmark Förlag
ISBN: 978-91-8900-713-0
Original titel: The murder of Roger Ackroyd 
Antal sidor: 300
Finns hos: Adlibris / Bokus

Recensionsexemplar från: Bookmark Förlag, stort tack!

Första meningen: "Mrs Ferrars dog natten mellan den 16 och 17 september - en torsdag."

Handling: När en änka i byn King Abbot begår självmord börjar ryktena omedelbart florera. Det ena säger att hon mördat sin make, den andra att hon var utsatt för utpressning och det tredje att hon hade en affär med den rike Roger Ackroyd. 

Redan dagen efter hennes död infaller nästa. Bakom den låsta dörren till sitt arbetsrum mördas Roger Ackroyd efter att han fått ett brev som avslöjar vem det var som pressat änkan på pengar. 
Hercule Poirot kallas in och läsaren hålls på halster om vem som begått dåden till dess att han ger oss den allra sista detaljen som hans små grå celler uppfattat. 

Kommentar: "Dolken från Tunis" publicerades 1926. Den här boken har beskrivits som den bästa kriminalromanen genom tiderna. Detta är en klassisk Agatha Christie pusseldeckare med ett mord att lösa.
Hennes böcker har ju ett par år på nacken men de funkar nu som då. Tycker verkligen om att läsa hennes böcker. Det känns uppfriskande att läsa denna typ av deckare där inte polisen/kriminalaren/utredaren har alkoholproblem eller några personliga problem. Det fokuseras inte heller på att det är så blodigt som möjligt utan det är mer nervkittlande och fokus på själva utredningen, som sagt en riktig pusseldeckare. Skicklig berättad och elegant väver Christie ihop historien.

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.