fredag 31 maj 2019

Stanna hos mig av Ayobami Adebayo

Titel: Stanna hos mig
Författare: Ayobami Adebayo
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 978-91-6420-572-8
Språk: Svenska
Antal sidor: 340
Finns hos: Adlibris / Bokus
***********************************************************************************
Handling: Yejide träffade sin man på universitet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer. 

Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten. 

Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan. 

Stanna hos mig är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under åttiotalet. Det är en berättelse om hur skört ett äktenskap kan vara, om den enorma längtan efter barn och om hur en familj kan gå sönder. 

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mina tankar: "Stanna hos mig" är en av böckerna som nominerades till Årets bok 2018. Boken har varit väldigt omskriven och omtyckt hos bokbloggare och instagram. Jag hade riktigt höga förväntningar på den, jag är ställer mig inte helt och hållet till hyllningskören då jag inte blev helt golvad men en läsvärd bok är det absolut.

Berättelsen utspelar sig i ett politiskt ostabilt Nigeria i slutet av 80-talet. Jag har inte läst speciellt många böcker som utspelar sig i Nigeria, läste "Små solfåglar långt borta" av Christie Watson för ett par år sedan.

Det här är en intressant och välskriven bok, jag fastande dock inte riktigt i berättelsen, vet inte vad det beror på. Kanske att den varit så omskriven och jag då givetvis hade höga förväntningar på den. Boken är lättläst även om tempot inte är speciellt snabbt. Som läsare får man en inblick hur det är att leva i ett förhållande som precis hela släkten lägger sig i och tycker till om, hur viktigt det är att skaffa barn och föra traditionerna vidare.

Det är en bok som är både sorglig och gripande, men det finns även mycket hopp, allt är inte bara svart och mörkt. Det är en intressant bok som väcker många funderingar kring jämställdhet, kultur och tradition. Språket är väldigt fint och målande. Huvudkaraktärerna Yejide och Akin är intressanta karaktärer som man får lära känna, jag gillade att författaren låter båda berätta sin historia varvat mellan kapitlen.

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.