onsdag 10 april 2019

Vit krypta av Mariette Lindstein

Titel: Vit krypta
Författare: Mariette Lindstein
Förlag: Bokförlaget Forum
ISBN: 978-91-3715-150-2
Serie: Pilgrimsfalkens väktare #1
Språk: Svenska
Antal sidor: 389
Finns hos: Adlibris / Bokus
***********************************************************************************
Handling: Alex och Dani är enäggstvillingar och oskiljaktiga sedan deras föräldrar övergivit dem. En midsommarnatt när de är 22 år försvinner Dani spårlöst. Man letar efter henne i flera månader utan att finna minsta ledtråd. 

Omgivningen försöker få Alex att glömma det hemska som har inträffat, men hon får ett nervöst sammanbrott och ligger katatonisk på psyket i en hel månad. När hon skrivs ut har hon bara en enda tanke i huvudet: Att hitta Dani. 

För att försörja sig medan hon letar efter systern tar Alex anställning på den mytomspunna dejtingfirman Ash & Coal. Det är där hon träffar den framgångsrika och attraktiva psykologen Carl Asher. Snart börjar märkliga saker att hända. Varför känner hon Danis närvaro i ett speciellt rum på firman? Vem är det som lämnar mystiska meddelanden i hennes lägenhet?

Alex misstänker att en ockult sekt har kidnappat Dani, men kan det verkligen stämma? Människor i hennes omgivning börjar ifrågasätta hennes mentala hälsa: inbillar hon sig allt? Plötsligt befinner sig Alex i ett farligt limbo där mycket tyder på att hon står näst på tur. 

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mina tankar: "Vit krypta" är en fristående bok från trilogin om Sekten på Dimön. Eller rättare sagt det är en helt ny serie. Jag har läst trilogin om Sekten på Dimön och gillade den väldigt mycket. Så jag var klart sugen på att fortsätta läsa denna författare. Jag blev lika fängslad av "Vit krypta".

Handlingen i den här boken verkligen fängslar mig och engagerar mig från första början till slutet. Detta är en bok som griper tag om en och håller i sig helt igenom, jag hade svårt att lägga ifrån mig den när jag väl hade börjat läsa.

Att läsa om enäggstvillingar är alltid intressant. Bandet mellan syskon är ju alltid speciellt skulle jag vilja säga men kan tänka mig att det på något vis är ännu starkare för dem som är tvillingar, bara en bild jag fått helt enkelt. Jag blir helt galen när folk säger till Alex att det bara är att glömma att henens syster är försvunnen och gå vidare med sitt liv. Hur troligt är det att man skulle göra det? Hade min syster försvunnit hade jag vänt på varenda sten för att hitta henne. Parallellt med att vi följer Alex får vi också följa Dani, sakta avslöjas det vad hon genomgår där hon hålls fånge. Jag blir nästan illamående att läsa om vad hon utsätts för.
Jag kan inte låta bli att störa mig lite på Alex, hon gör mig frustrerad ibland. Kan man verkligen vara så naiv, blåögd och godtrogen?

Jag är inte på något sätt pryd, har läst min beskärda del av erotiska böcker men jag har generellt svårt för sexscener i böcker om de inte tillför historien så mycket. Här är det gott om dem och det tillförde inte berättelsen något. Det blev lite för mycket utan tar lite för mycket plats och överskuggar själva mysteriet med Danis försvinnande.

Stämningen genom hela boken är väldigt obehaglig. Jag riktigt känner tvivlet och maktlösheten hos karaktärerna. Manipulativa människor är så skrämmande och det skrämmer mig hur snabbt människor kan falla för dem. Mariette Lindstein är otroligt bra på att skildra sekter. Hon kan ju en hel del om dem om man säger. Här använder hon sin stora erfarenhet och kunskap komma till nytta. Hon är otroligt duktig på att måla upp bilden av obehag, det riktigt kryper i kroppen på mig ju mer jag läser i boken.

Denna månad släps uppföljaren, vill ju verkligen läsa den.

Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.