måndag 25 februari 2019

Film: The Girl in the Spider´s Web

Titel: The Girl in the Spider´s Web
Originaltitel: The Girl in the Spider´s Web
Premiär: 26 oktober 2018 (Sverige) 
Längd: 1 h 57 min 
Skådespelare: Claire Foy, Sverrir Gudnason, LaKeith Stanfield, Sylvia Hoeks, Stephen Merchant, Christopher Convery, Mikael Persbrandt
Genre: Drama ┃Action ┃Crime
Betyg på IMDb: 6,1
Länk till IMDb

Kommentarer: "The Girl in the Spider´s Web" eller "Det som inte dödar oss" på svenska är baserad på den fjärde boken i Millennium serien om Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist. Denna film tar vid några år efter den förra. Filmen inleds med systrarna Lisbeth och Camilla Salander, de lever med sin psykopat till far. De bor med honom i ett fortliknande hus, där tillvaron är allt annat än trevlig och fin. Lisbeth tar till desperat metod och flyr, och lämnar sin syster i sticket. Nutid en tjugoår fram i tiden hämnas Lisbeth på man som hatar kvinnor. Hon blir indragen i en härva av cyberbrottslighet. Hon får i uppdrag att stjäla en ett viktigt militär dataprogram av upphovsmannen. Detta hamnar i händerna på ett gäng brottslingar samt i händerna på någon som vill henne illa.

Detta är väl inget mästerverk men en bra och sevärd film. Den är betydligt bättre än "The girl with the dragon tattoo" med Roney Mara och Daniel Craig som kom för ett par år sedan, den filmen var ju bara för himla dålig. Denna kan givetvis inte jämföras med de svenska filmerna, de är fantastiska. De tidigare filmerna har mer koncentrerat sig på karaktärsutveckling, här är det renodlad action som gäller. Det är den ena actionspäckade och explosiva scenen efter den andra. Riktigt snyggt filmad film, scenen där Lisbeth kör med sin motorcykel över en sjö i full fart ger mig gåshud. Större delen av filmen är inspelad i Berlin och Stockholm. Den krispiga vintermiljön går in hela vägen i märgen på mig, och Stockholm har nog aldrig sett vackrare ut på film.

En av mina favoritskådespelare Mikael Persbrandt spelar Lisbeth pappa. Han har en pytteliten roll och extremt lite scentid men en viktig roll, han är som alltid bra i vad han än gör. Filmen är överlag fylld av bra skådespelarprestationer.
Det är den brittiska Claire Foy som axlar rollen av Lisbeth efter Noomi Rapace (bästa Salander någonsin) och Rooney Mara. Foy gör en fantastisk tolkning och gör Lisbeth till sin egen, det är utan tvekan hon som gör filmens bästa insats. Stör mig dock på den svenska brytningen som hon har, ja det har alla i filmen stör mig som fan och blir bara löjlig.
Mikael Blomqvist har reducerats till knappt en biroll känns det som, han har extremt lite att göra här. Den tid han har i filmen är dock väldigt viktig för handlingen men det känns som att de har klämt in honom för att föra handlingen lite framåt och för att vi som gillar Millennium böckerna ska få se en iallafall liten glimt av honom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.