lördag 12 januari 2019

Under kupolen av Stephen King

Titel: Under kupolen
Författare: Stephen King
Förlag: Bonnier pocket
ISBN: 978-91-7429-358-6
Original titel: Under the dome 
Språk: Svenska
Antal sidor: 1180

Läst i december 2018. Ligger lite efter med recensionerna. 
*************************************************************************************
Handling: Det är en vacker oktoberdag i den lilla staden Chesters Mill, Maine. Plötsligt kraschar ett litet sportflygplan in i en osynlig barriär strax utanför staden. Nästan samtidigt kör en timmertransport in i samma osynliga vägg. Något oförklarligt har hänt: ett kraftfält innesluter staden likt en gigantisk kupol. Inget kan komma förbi kraftfältet. Ingen kan ta sig in i staden och inget kan ta sig ut. Invånarna i Chesters Mill är isolerade från omvärlden. 

Det dröjer inte många dagar innan det lilla samhället börjar falla sänder. Stadens starke man, bilhandlaren och viceborgmästaren Big Jim Rennie, tar tillfället i akt och utser nya poliser som lyder hans minsta vink. Han har nämligen en hel del olika intressen att bevaka. 

Samtidigt lyckas USA:s armé nå fram till den f.d armékaptenen och Irakveteranden Dale Barbie Barbara som den senaste tiden har jobbat som grillkock i staden. Presidenten vill att Barbie ska försöka ta reda på vad det är som orsakar det oförklarliga kraftfältet. Ganska snart visar det sig att Barbies undersökningar tar honom på kollisionskurs mot Big Jim Rennie. 

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Då har jag äntligen läst denna tegelsten. Den har stått oläst i bokhyllan länge pga antalet sidor samt att jag har pocket versionen, texten är liten så det har ju varit också avskräckande för att plocka upp boken. Men under december 2018 blev den alltså äntligen läst.
Visst kan Under kupolen uppfattas som skrämmande just pga sina nästan 1200 sidor men jag är glad att jag struntade i det och började läsa den. Visst tyckte jag att den hade kunnat kortats ner en 100-200 sidor men det är ändå ett högt tempo för det mesta och det händer saker hela tiden som för berättelsen framåt.

Redan från första sida förstår man att det här inte är en bok man kommer kunna slita sig ifrån tills man har läst ut den, tog mig lite mer än en vecka att läsa den. Under kupolen påminner mig lite om Flugornas herre som jag läste för många år sedan. Båda böckerna bygger på att bli strandsatt utan någon som helst hjälp från omvärlden, vad som händer när regler, raglar och normer försvinner. I Flugornas herre handlar det om små pojkar, i Under kupolen handlar det om vuxna människor, de beter sig väldigt lika. Boken väcker många tankar hur snabbt ett samhälle kan rasera och hur hänsynslösa människor kan vara för att få makt.

Det är just människorna som är det intressanta här. Visst man undrar vad det är fö kupol som har sänkts över staden och lamslår en hel stad. Men det intressanta är vad som händer under den och människorna under den. Hur de drivs in i det korrupta styret, isoleringen av omvärlden. Här finns både onda och goda såklart.
Det är ett stort persongalleri och många karaktärer att hålla reda på, fast det blir faktiskt aldrig rörigt eller jobbigt att hålla isär dem. Det var riktigt intressant att få ta del av så många olika öden.

Jag har inte läst så många King böcker än, denna rekommenderar jag verkligen om man inte läst den än.

Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.