söndag 13 januari 2019

Konstiga huset av Agatha Christie

Titel: Konstiga huset
Författare: Agatha Christie
Förlag: Bookmark Förlag
ISBN: 978-91-8874-516-3
Original titel: Crooked house
Språk: Svenska
Antal sidor: 248
Finns hos: Adlibris / Bokus
Läst i december 2018. Ligger lite efter med recensionerna. 
*******************************************************************************
Handling: Tre Gavlar heter det konstiga huset i en av Londons mest fashionable områden. Där bor tre generationer av familjen Leonides tillsammans i bästa sämja. 

Men när familjens överhuvud, den ofantligt rike Aristide Leoinides, dör under mystiska omständigheter förändras allt. Det står plötsligt klart att någon i familjen är en mördare, och misstankarna riktas omedelbart mot Aristidens 50 år yngre änka. 

Men vem är egentligen skyldig, och varför har detta mord begåtts?

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har inte läst så många Agatha Christie böcker, när jag tänker efter är detta den andra boken jag läser. Jag har ett par stående olästa i bokhyllan, köpte ganska många på förra årets bokrea. Hon är klart en författare jag vill läsa mer av och bygga upp min samling av hennes böcker.

Konstiga huset utkom 1949. Det är en av Agatha Christies personliga favoriter av hennes egna böcker. Jag kan förstå varför. Slutet ansågs så chockerande att hennes amerikanska förlag ville att hon skulle skriva om det, men hon vägrade. På den tiden den kom ut ansågs slutet verkligen chockerande, idag kanske man inte ryker på ögonbrynen på samma sätt. Men historien hade nog inte varit så bra som den är om det inte hade varit för just det där slutet. Slutet står sig än idag, så många år senare, det ger den det där lilla extra för historien.

Konstiga huset känns som en träffsäker och klassisk Christie bok. Med fantastiska miljöer, udda karaktärer och författarens känsla för pusseldeckare där hon slänger ut små ledtrådar. Det är en del udd, sympatiska och osympatiska karaktärer. De flesta av dem har något motiv att begå mordet, jag hinner misstänka dem alla. Hon gestaltar dem alla mycket väl.

Den här jubileumsutgåvan har en nyöversättning med ett moderniserat språk. Troligtvis gör detta boken mer tillgänglig för yngre generationer. Trots att språket är moderniserat tycker jag att man känner av stämningen at 40-talet.

Betyg: 4 av 5

Denna bok var ett recensionsexemplar från Bookmark Förlag, tack för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.