torsdag 17 januari 2019

En vampyrs bekännelse av Anne Rice

Titel: En vampyrs bekännelse
Författare: Anne Rice
Förlag: Modernista
ISBN: 978-91-7645-985-0
Original titel: Interview with the vampire
Serie: The vampire chronicles #1
Språk: Svenska
Antal sidor: 395
Finns hos: Adlibris / Bokus
Läst i december 2018. Ligger lite efter med recensionerna. 
***********************************************************************************
Handling: I ett rum i San Francisco sitter vampyren Louis tillsammans med en journalist. Under timmarna som är kvar till gryningen ska han berätta en märkvärdig historia, som tar sin början på en plantage i Louisiana, där den unge och förmögne Louis ställer sig till de levande döda genom den listige och karismatiske vampyren Lestat. 

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: En vampyrs bekännelse anses vara en modern klassiker när det kommer till vampyrlitteratur. Den kom ut 1976 och är vad jag har bara nu förstått egentligen första delen i Anne Rices vampyrserie som sträcker sig om ganska böcker när jag googlar. Självklart kände jag till denna bok innan jag började läsa den men att det fanns så många böcker i denna serie har helt gått mig förbi. Jag har sett filmen med Tom Cruise och Brad Pitt i huvudrollen så det var ju dem två jag hade i huvudet när jag läste boken. Ibland är det en fördel och ibland inte, här kan jag inte avgöra vilket det är.

En vampyrs bekännelse är något annorlunda vampyrbok jämfört med de som finns där ute Här får vi följa och få en inblick i vampyrernas liv och uppfostran genom det som Louis berättar för journalisten istället för att ta del av vampyrernas jakt och omgivningens rädsla och skräck. Louis är inte som andra vampyrer, livet som vampyr för honom är inte lätt, han vill inte döda människor utan vill livnära sig på djurblod istället för människoblod.

Jag tyckte att boken var fascinerande stundtals, att få följa Louis liv med mänskliga känslor som ingen annan vampyr kan förstå. Stämningen i boken var sådär mörk, jag ville släcka ner överallt och tända levande ljus för att det var så de två satt när han berättade sin historia.
Tyvärr tog det ett tag att läsa ut denna då jag upplevde den som rätt seg och långdragen. Den är bra men uppfyllde inte riktigt mina förväntningar. Oerhört vackert skriven.

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.