onsdag 8 augusti 2018

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro

Titel: Återstoden av dagen
Författare: Kazuo Ishiguro
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4623-474-6
Original titel: The reamains of the day
Språk: Svenska
Antal sidor: 298
Finns hos: Adlibris / Bokus

**********************************************************************************
Handling: Romanen om mönsterbutlern Stevens som ger sig iväg i sin husbondes bil på sitt livs första semester har blivit en modern klassiker. 
Författaren låter med ojämförlig mästerlighet den korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden 1956. Och genom sina egna minnen. Återstoden av dagen är en sorglig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism. 

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Som bokälskare är det inte så ofta jag faktist läser författare som har fått Nobelpriset i litteratur, ett fåtal har jag läst. Att det inte hr blivit många brukar ha att göra med att jag oftast inte fastnar för de böckerna helt enkelt, de brukar i mitt tyckte vara för tradiga, långsamma och lite mycket ordbajseri. Men den här fick jag i julklapp förra året och var riktigt sugen på att läsa den så så fick det bli.

I Återstoden av dagen får vi möta Mr Stevens, han berättar om sitt liv som butler på ett stort gods. Han berättar om sitt liv, lojalitet, yrkesmässiga stolthet, men även om hans sorger.

Det första som slår mig när jag läser denna bok är att jag får väldigt mycket Downton Abbey vibbar (älskar den serien). Julian Fellows måste ha fått lite inspiration av denna bok. Mr Stevens har vissa likheter med Carson och det är just Carson jag ser framför mig när jag läser boken. Jag gillade bäst att läsa om Mr Stewens arbete på Darlington Hall, jag gillade den skildringen bäst.

Jag hade lite svårt att komma in i berättelsen och den kändes lite väl seg på sina ställen, kände att den var lite händelselös ibland men när man väl kom in i boken flöt det på.

Jag tyckte om att läsa om Mr Stewens relation till Miss Kenton. Jag tyckte samtidigt synd om honom som jag finner honom arrogant och osympatisk.

Väldigt fint skriven med vackra skildringar av den brittiska landsbygden.

Betyg: 3 av 5

6 kommentarer:

 1. Jag tyckte förvånansvärt bra om Återstoden av dagen. Jag fick också mycket Downton Abbey-känsla när jag läste den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fastade inte så mycket som så många andra men absolut en läsvärd bok :)

   Radera
 2. Vill verkligen hinna läsa den här snart :)

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fastnade inte lika mycket som så många andra verkar ha gjort men klart en läsvärd bok :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.