lördag 10 februari 2018

Innan snön faller av Helena Kubicek Boye

Titel: Innan snön faller
Författare: Helena Kubicek Boye
Förlag: Bokfabriken
ISBN: 978-91-7629-809-1
Språk: Svenska
Antal sidor: 332
Finns hos: Adlibris / Bokus

***********************************************************************************
Handling: Höstens mörker sänker sig över den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Säter. Bakom byggnadernas vackra fasader sitter de brottslingar som bedöms vara för sjuka för att kunna avtjäna sitt straff i vanliga fängelse. 

Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken i Säter, och lämnar med glädje Stockholmslivet bakom sig. Annas glädje försvinner snabbt då hon nås av hotfulla meddelanden. Kort därefter hittas en patient död, och driven av sin nyfikenhet ger sig Anna ut på en jakt som leder henne bakåt i tiden, då gränsen för sjukt och friskt styrdes av kön och social tillhörighet. 

Hotet mot Anna blir allt allvarligare och det är tydligt att någon inte vill att hon ska gräva djupare. Vem kan Anna egentligen lita på? Och kommer hon någonsin att få reda på sanningen om vad som försiggår på Säter? 

(Goodreads.com) 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: "Innan snön faller" marknadsför som en psykologisk thriller men jag skulle mer säga att det är en deckare. Eftersom den utspelar sig på en rättspsykiatrisk klinik tänkte jag att det skulle vara väldigt mörk och att det skulle krypa av obehag längst ryggen på mig. Men tyvärr får inte författaren riktigt till den känslan hos mig.

Boken starkaste sida är miljön. Jag kände inte till Säter eller den historia kring Säters hospital. Trots att jag inte kände att det var obehagligt för det skulle det kunna bli med detta sjukhus som en av huvudkaraktärerna så märks det att författaren verkligen har koll på denna värld och det hon skriver när det kommer till Annas yrke som psykolog. Det hade varit intressant att läsa mer om det historiska som pågick på sjukhuset, nu skapade man bara lite på ytan.
Tempot är högt men slutet kände jag kom lite väl abrupt och kändes som en snabb upplösning.

Som jag har förstått det är detta den första delen i en planerad serie om Anna Varga, trots att detta inte riktigt var vad jag hade förväntat mig kommer jag nog vilja läsa uppföljaren.

Betyg: 3 av 5.

Denna bok var ett recensionsexemplar från Bokfabriken, tack för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.