söndag 19 november 2017

Sekten på Dimön av Mariette Lindstein

Titel: Sekten på Dimön 
Författare: Mariette Lindstein
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7503-683-0
Serie: Via Terra #1
Språk: Svenska
Antal sidor: 591
Finns hos: Adlibris / Bokus

***************************************************************************************************************************
Handling: På en dimmig och vindpiskad ö utanför Bohusläns kust, har en New Age-rörelse slagit sig ner. Deras karismatiske ledare, Franz Oswald, har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa själslig frid och kroppens naturliga balans. Rörelsen har en magnetisk dragningskraft på kändisar och makthavare i höga positioner. 

Sofia Bauman, som precis tagit sin universitetsexamen, blir fascinerad av Oswalds lära. Osäker på vad hon vill göra med sitt liv, och charmad av Oswald, antar hon hans jobberbjudande. Snart blir hon dock varse de enorma uppoffringar som engagemanget kräver. 

Och när sommaren ger vika och höstdimman driver in och slukar ön, börjar hon undra om hon blivit indragen i en sekt. Samtidigt anar hon att det fins en skillnad mellan rörelsens ansikte utåt och Oswalds avsikter, och ju fler stenar hon vänder på, desto mer ångrar hon sitt beslut. 

Men Oswald styr med järnhand och ett elstängsel har rests runt sektens ägor. Vägen tillbaka till ett normalt liv förvandlas långsamt till en mardröm. För ingen har någonsin lämnat ViaTerra. 

(Goodreads.com)  
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har hört så mycket bra om denna serie så jag är riktigt glad att jag äntligen tog tag i den och började läsa.

Detta är en roman men den har otroligt mycket verklighet i sig. Här handlar det om en sekt som kallas ViaTerra, men påminner väldigt mycket om Scientologikyrkan och scientologerna.

Detta är en otroligt spännande och otäck bok, om hur sekter är och påverkar människor. Det är svårt att släppa tagen om boken när man väl har börjat läsa den, man vill hela tiden läsa mer för att se hur det ska gå för alla. Jag tänkte först att behövs det verkligen över femhundra sidor, jag är inte främmande för tjocka böcker men jag vet inte tänkte först att behövs det verkligen här. Och ja det gör det, det blir aldrig tråkigt att läsa. Det är otroligt spännande och intresseväckande precis hela tiden. I varje kapitel händer någonting som för berättelsen framåt. Man tror inte att det kan bli värre, men givetvis blir det ändå det.

Sekten ViaTerra riktigt kryper under skinnet på mig. Sektledaren Oswald är så obehaglig och manipulativ att jag ryser bara av tanken på honom. Även fast detta är en fiktiv berättelse så är det skrämmande att veta att denna typ av sekt existerar. Jag har alltid ställt mig frågande till varför folk går med i sekter. Men visst efter att ha läst denna så kan jag till viss del förstå det hur man manipuleras till det och hur hjärntvättad man kan bli.

Författaren Mariette Lindstein var själv med i Scientologikyrkan i tjugofem år innan hon flydde därifrån för ca tio år sedan. Så givetvis bygger romanen väldigt mycket på hennes upplevelser där och detta förhöjer verkligen bokens trovärdighet.

Jag har andra boken hemma i denna serie, den kommer bli läst mycket snart.

Betyg: 4 av 5

4 kommentarer:

 1. Det känns som att jag också borde ta tag i den här serien. Snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, själv ska jag snart läsa del två. Riktigt bra första bok i serien.

   Radera
 2. Gillade de båda första böckerna och nu har jag del tre framför mig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska snart läsa del två, måste klicka hem del tre :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.