måndag 17 april 2017

TV-serie: Innan vi dör - Säsong 1

Titel: Innan vi dör- Säsong 1
Premiär: 15 januari 2017
Längd: ca 59 min per avsnitt
Antal avsnitt: 10
Skådespelare: Marie Richardson, Adam Pålsson, Magnus Krepper, Alexej Manvelov, Sofia Ledarp, Cedomir Djordjevic, Sandra Redlaff, Ivica Zubak, Malgorzata Pieczynska  
Genre: Drama | Thriller
Betyg på IMDb: 7,8

Handling: "Hanna Svensson är en polis med hög moral och stenhårda principer, men hon är inte längre stjärnan på Stockholmspolisens enhet för organiserad brottslighet. Hon saknar familjen som hon offrat för karriären. Särskilt sonen Christian som just avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för droginnehav. Deras kontakt är obefintlig eftersom Hanna var den som såg till att han greps. Christian har istället funnit sig tillrätta som diskare på en restaurang som drivs av familjen Mimica, där familjens överhuvud Davor har tagit Christian under sina vingars beskydd. När Hannas älskare, bästa vän och kollega Sven försvinner, uppdagas att han driver en hemlig utredning om ett kriminellt mc-gäng. Men bara Hanna vet att Sven har en infiltratör och hon tar över sms-kontakten med infiltratören. Hanna vet inte vem det är, bara att täcknamnet är "Inez". Snart inser Hanna vidden av utredningen. ett brutalt och djävulskt iscensatt maktövertagande är på gång i den undre världen, och Inez är Hannas enda chans att förhindra det. Men priset är högre än hon anar. Hanna tvingas kämpa för sin sons liv på ett sätt hon aldrig kunnat föreställa sig och hon måste krossa en familj för att rädda sin egen."

Kommentarer: Innan vi dör började jag titta på efter rekommendationer av en kollega. Och vilken rekommendation det var då. Den här kriminalserien är fullkomligt briljant, fullständigt fantastisk. SVT har skapat en suverän kriminalserie. Fram till nu har Gåsmamman varit en favorit men Innan vi dör slår den faktiskt med hästlängder. Innan vi dör är både spännande och otroligt engagerande. Manuset är otroligt välskrivet. Varje avsnitt lämnar en med en cliffhanger, adrenalinet pumpar för fullt, man vill veta hur det ska gå. Jag såg 7 avsnitt i ett svep, var omöjligt att sluta titta. 

Skådespelarna är fantastiska. Marie Richardson är alltid bra, det är uppfriskande med en smart kvinna på ca 50 år i huvudrollen. Hon har ett bra samspel med Adam Pålsson som spelar hennes son Christian. Dock är det Alexej Manvelov som spelar Davor som stjäl varenda scen han är med i. Han fullkomligt äger rutan, han imponerar stort som gangsterfamiljen Mimicas överhuvud. Alla gör i stort sett strålande jobb i sina roller men det är Manvelov som sticker ut mest och man vill som åskådare hela tiden veta mer om varje karaktär. 

Innan vi dör är ett intensivt kriminaldrama. Det handlar om arbete, lojalitet, rättvisa, konflikter, kärlek. Mycket om starka familjeband och en maktkamp inom den undre världen. Hanna, som har hittat Svens telefon, tar över sms-kontakten med infiltratören ”Inez”, som har nästlat sig in hos familjen Mimica. Vem Inez är får vi tittare snabbt reda på och det var väl egentligen inte så svårt att lista ut. 
För en gång skull består juggemaffian av kroater istället för serber som i så många andra serier och filmer. Jag själv är kroat så kände ju igen platserna i Kroatien de pratade om. I stort sett ingen skådespelare som har dialog på kroatiska är ifrån någon av länderna i forna Jugoslavien, men det märktes inte när de förde dialog på serbo-kroatiska, de hade alla utmärkt uttal. 

Det här är en serie som man absolut vill se mera av, jag hoppas verkligen att SVT kommer spela in en till säsong. 

4 kommentarer:

 1. Jag brukar inte alltid vara så förtjust i svenska serier, men denna var riktigt bra! Och Manvelov ägde verkligen rutan! Jag hoppas verkligen på att det blir en fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte heller vara så förtjust i svenska serier, men det har verkligen kommit ett par bra de senaste åren. Ja han verkligen ägde rutan, så himla bra och oberäknelig. Det måste ju komma en till säsong, hoppas verkligen det.

   Radera
 2. Ja visst var den bra och extra roligt när du som har lite mer fakta koll på språk och ställen gillar den biten :) Den här serien känns så äkta, sjukt bra gjort av alla inblandade, jag hoppas verkligen på fler säsonger:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såååååå himla bra :) måste ju komma en till säsong :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.