söndag 16 april 2017

Lycke av Mikaela Bley

Titel: Lycke
Författare: Mikaela Bay
Förlag: Lind & Co
ISBN: 978-91-7461-349-0
Serie: Ellen Tamm #1
Språk: Svenska
Antal sidor: 348
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: En kall och regnig fredag i maj försvinner 8-åriga Lycke spårlöst från Kungliga Tennishallen i Stockholm. 

På TV4, ett stenkast därifrån, vill man vara först med nyheten om inte annat, skapa nyheten och kriminalreportern Ellen Tamm får uppdraget att följa fallet. 

Ellen blir som besatt av sökandet efter Lycke, som ju längre tiden går känns alltmer hopplöst. Frustrerad över korrumperade poliser, de frånskilda föräldrarnas märkliga beteende och kollegornas gliringar, försöker hon kontrollera sina känslor och hantera situationen professionellt. Men fallet påminner henne alltför mycket om en liknande händelse, en händelse som ligger henne mycket närmare, och hon dras in i en härva fylld av familjehemligheter, lögner och svek som tvingar henne att konfrontera sitt eget förflutna. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Lyke är Mikaela Bleys debutroman. Det här var en bok som jag gillade från första till sista sidan, det blev inte fullpott för den men en väldigt bra bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Jag sträckläste den i stort sett, med sina 350 sidor läste jag ut den på ett par timmar, sidorna bokstavligen flög förbi och jag ville veta hur den skulle sluta.

Trots att detta är en fiktiv berättelse så är det ändå hemskt och gripande när det handlar om barn, barn som far illa. Så det är klart att man berörs extra mycket av att läsa den här boken. När man för övrigt får reda på jur Lycke haft det med sin familj, ja då blir man riktigt förbannad. Så som hon haft det borde ingen barn behöva ha det. Jag blir så frustrerad och arg över de vuxna i hennes liv, så egoistiska. Hur kunde varenda vuxen svika henne så, allt från föräldrar, styvmamma till lärarna i skolan, jag blir så förbannad. Detta är en påhittad historia men samtidigt så vet man att det faktiskt även är så för vissa barn i verkligheten.

Författaren har en bakgrund från TV4 och det märks när hon valt att låta oss följa utredningen via huvudkaraktären Ellen Tamms ögon, hon är kriminaljournalist på just TV4. Det var uppfriskande att läsa från en journalists ögon istället för polisens och en kriminalpolis. Huvudpersonen Ellen Tamm är en person man blir förtjust i även om man inte i just den här boken får något grepp om henne. Hon är trasig på grund av händelser i hennes förflutna, jag hade önskat att man hade fått komma henne och det hon döljer lite närmare men jag antar att det kommer i nästa del.

Jag tyckte inte att historien var för förutsägbar. Visst efter att ha läst otaligt med deckare och kriminalare är jag ju inte helt främmande för att ibland lista ut vem den skyldige är. Och även om intrigen är relativ enkel så dröjde det till slutet innan jag listade ut vem som var gärningsmannen, och det var inte riktigt vem jag hade förväntat mig.

Jag ser fram emot att följa Emma Tamm, måste se till att skaffa nästa bok i serien.

Betyg: 4 av 5.

4 kommentarer:

 1. Köpte denna på bokrean :) Har hört så mycket bra om hennes böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var riktigt bra :) tror du kommer gilla den. Måste skaffa den andra delen :)

   Radera
 2. Har funderat på att läsa men inte kommit till skott ännu. Jag älskar ju deckare och thrillers så jag kommer ju läsa den förr eller senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan verkligen rekommendera den här boken, riktigt bra och svårt att lägga ifrån sig.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.