torsdag 16 mars 2017

Jag vet inte vad som händer av Anna Norlin

Titel: Jag vet inte vad som händer
Författare: Anna Norlin
Förlag: No Publishing
ISBN: 978-91-9836-710-2
Språk: Svenska
Antal sidor: 160
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Marias mamma Elsa har blivit dement. Hon ringer allt oftare, ställer förvirrade frågor och pratar osammanhängande. Ensam i lägenheten hankar hon sig fram. Nyss har hon klarat allt själv, haft många vänner och ett rikt socialt liv. 

Så drabbat en stroke. Elsa hamnar i rullstol och får flytta till institutionsboende. Med ens förändras allt. Elsas värld slås sönder, det är som att hamna i ett fängelse. Oron och förvirringen ökar. En negativ spiral tar vid. Maria går bredvid, känner sig otillräcklig, kämpar för att skapa trygghet i kaos. Samtidigt kryper tankar om livets skörhet och det egna åldrandet närmare. 

Jag vet inte vad som händer är en gripande berättelse om en av våra vanligaste folksjukdomar. En sjukdom som gräver ett hål i hjärnan och utplånar delar av ens identitet. Det är också en varm historia om kärleken mellan mor och dotter, om norrbottnisk klådda och om ett liv som både försvinner och rullas upp. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag vet inte vad som händer är en kort bok, som man snabbt läste ut. Författaren berättar historien om en kvinna och hennes demenssjuka mamma, boken är baserad på författarens eget liv där hennes mamma insjuknade i demens. Förlaget NO Publishing samarbetar med Demensförbundet, fem kronor av varje sålt exemplar går till deras verksamhet och deras anhöriga.

Jag har ingen erfarenhet av denna sjukdom men jag ville gärna läsa den eftersom oron för ens egna föräldrar och att de ska drabbas av denna sjukdom eller att man själv ska drabbas. Jag kan bara föreställa mig hur fruktansvärt det måste vara att ens egna föräldrar ska börja glömma bort, glömma bort vem man är eller att det ska drabba en själv när man blir äldre.

En välskriven och gripande bok, jag blev riktigt berörd av den. Författaren beskriver drivet hur en hel familj drabbas av denna sjukdom, hur förtvivlande det är för alla inblandade. Den väckte många funderingar och känslor. Det är en viktigt bok att läsa för att lära sig lite mer om hur det är att leva med demens.

Betyg: 3 av 5.

Denna bok var ett recensionsexemplar från NO Publishing, tack för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.