lördag 25 juni 2016

Hela härligheten av Margaret Mazzantini

Titel: Hela härligheten 
Författare: Margaret Mazzantini
Förlag: Contempo
ISBN: 978-91-8815-703-4
Original titel: Splendore
Språk: Svenska
Antal sidor: 351
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Två pojkar växer upp i samma hus i centrala Rom. Guido bor högst upp i högborgerlig miljö och Costantino bor i portvaktsbostaden på gatuplan med robusta arbetarklassföräldrar. 

Pojkarna utvecklar mot alla odds en kärleksfull vänskap som under tonåren leder till sexuell attraktion. Allt blir plötsligt väldigt komplicerat. De drar sig undan från varandra och lever under många år konventionella familjeliv i olika länder. 

Men så träffas Guido och Costantino åter som vuxna och upptäcker att åtrån och kärleken från tonåren finns kvar och deras relation blommar upp på nytt, än starkare. Komplikationerna blir stora när de försöker leva ut kärleken och samtidigt bevara sina respektive familjeliv med fruar och barn. Insatserna ökar efterhand och till slut tvingas de göra svåra val som en oförstående omgivning inte är beredd att acceptera, vilket leder till en traumatisk katastrof. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag kan inte minnas att jag har läst några böcker av någon italiensk författare, så det var dags nu. Jag fick hem denna som ett spontanutskick från förlaget. Jag fick även en inbjudan om att komma på en träff med författaren som jag tyvärr inte kunde gå på.

Hela härligheten är berättad ur Guidos perspektiv. Jag har hört gott om denna bok. Trots att den är bra tycker jag inte riktigt att den håller hela vägen och jag ska erkänna att jag blev lite uttråkad emellanåt. Det är lite väl mycket ältande om ångest, känslor och sex, det blir lite tråkigt och långdraget efter ett tag. Boken hade faktiskt kunnat kortats ner något. Det är absolut trovärdigt men det för inte riktigt handlingen framåt.

Men visst är det starkt och gripande, författaren använder även ett vackert och målande språk. Det är mycket sorg och kärlek. Boken tar upp många ämnen så som homosexualitet och att leva dubbelliv. De kämpar båda för att visa upp den yta och liv som förväntas av dem, som heterosexuella. Homosexualitet anses än idag som något äckligt och vidrigt i katolska Italien.

Betyg: 3 av 5.

Denna bok var ett recensionsexemplar från Contempo, tack för den.

4 kommentarer:

 1. Jag fick den också och absolut inte min typ av bok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt ok men ingen bok jag kommer minnas så länge, tyvärr.

   Radera
 2. Låter som en intressant bok tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar den om du läser den.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.