söndag 28 december 2014

Ritual av Mo Hayder

Titel: Ritual
Författare: Mo Hayder
Förlag: Modernista
ISBN: 978-91-17499-418-6 
Språk: Svenska
Antal sidor: 406
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: Tre meter under vattenytan i Bristols hamn sluter polisdykaren Flea Marley sina fingrar om en avhuggen människohand. Dagen därpå återfinns även den andra handen också den amputerad och omständigheterna tyder på att offret fortfarande var vid liv när händerna avlägsnades. 

Kriminalkommisarie Jack Caffery, nyligen inflyttad från London, får i uppdrag att utreda fallet. Sökandet efter offret leder honom och Flea till de mörkaste delarna av Bristol, en under värld av drogmissbruk och misär där en uråldrig ondska tycks ha vaknat till liv. 
Samtidigt hemsöks Flea av minnet av sina föräldrars tragiska död i en dykolycka två år tidigare. 

Ritual är den första romanen i Mo Hayders Walking Man-serie.
 ~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Det här är den första boken jag läser skriven av Mo Hayder. Jag har varit nyfiken på henne ett bra tag då jag hört mycket gott om hennes böcker, så med detta hade jag höga förhoppningar på den här boken. Så detta är även mitt första möte med Jack Caffery.

När jag läste på baksidan verkade det som en bok som skulle passa mig då den verkade verkligen lovande men den passade inte min smak visade det sig. Jag hade väldigt svårt att komma in i handlingen och det höll tyvärr i sig under hela läsningen, jag höll tom på att lägga ifrån mig den flera gånger men jag läste ut då jag har fortsättningen hemma som jag fick som rec-ex och det är första delen i en serie.

Jag fastnade aldrig riktigt för någon av karaktärerna. Det här med att Flea tar narkotika för att prata med sina döda föräldrar blev för flummigt för mig, jag förstår inte riktigt hennes tankar och beslut kring hennes föräldrars död och det kändes inte heller som att det hörde ihop med resten av historien.
Den där Jack Cafferty förstår jag mig inte heller på, han är inte direkt den mest sympatiske person jag träffat på. Att läsa om hans besök hos prostituerade blev liksom för tjatigt till slut. Och vem är den där vandrande mannen? För mig blev det också på tok för flummigt att Jack skulle ta råd från en halvskum hippie eller vagabond, jag fattar inte varför Jack söker upp honom hela tiden. Men med tanke på att serien heter Walking Man har vi inte sett det sita av honom. Kanske hade jag behövt läsa de tidigare böckerna för att kunna gilla eller åtminstone fastna för Jack som karaktär.

Sedan hade jag svårt för de här sydafrikanska vidskepelserna som var temat för den här boken. Jag är till viss del intresserad att läsa om vidskepelser och svart magi men här fastnade jag bara inte.
Visst var läsningen spännande emellanåt, miljöerna var magnifika, smutsig och skitigt och det lyckades författaren skildra riktigt bra. Dykarscenerna gav mig klaustrofobi då jag inte är ett fan av vatten (då menar jag floder, öppna hav, dyka lång ner till botten osv, höll på att drunkna när jag var liten så det har satt sina spår)

Jag tror inte att Ritual egentligen är dålig, den passade helt enkelt inte mig och var inte min typ av deckare/thriller. Jag har nästa bok i serien hemma som jag kommer läsa och sen fick jag hem Fågelmannen för inte så länge sedan så jag kommer ge Mo Hayder ett par chanser till.

Betyg: 2 av 5.

8 kommentarer:

 1. Jag har aldrig läst något av henne men det lät verkligen inte som en hit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att hennes andra är bättre för det här var ingen hit.

   Radera
 2. Jag måste nog snart läsa något av Mo Hayder, men jag tänkte nog börja med den första serien om Cafferty annars blir jag nog bara förvirrad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt att det kan vara en bra ide för man kanske förstår denna Cafferty bättre än vad jag gjorde.

   Radera
 3. Svar
  1. Nja det här var tyvärr ingen höjdare för mig.

   Radera
 4. Ritual och Hud tyckte intejag heller var super bra, de böcker med Caffery men utan de där konstiga inslagen är bättre ex Fågelmannen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska läsa Hud eftersom jag fick den som rec-ex, Fågelmannen har jag hört mycket gott om så jag hoppas att den lever upp till förväntningarna.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.