tisdag 19 augusti 2014

Kaffe med rån av Catharina Ingleman-Sundberg

Titel: Kaffe med rån
Författare: Catharina Ingelman-Sundberg
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7503-21-77
Serie: Pensionärligan #1
Språk: Svenska
Antal sidor: 367
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: När Fan blir gammal blir han kriminell. Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta har det långtråkigt där de bor på servicehuset Diamanten. Dålig mat och trist bemötande, för lite motion och ständiga besparingar. Antagligen skulle de ha det mycket bättre i fängelse!

Märtha får en snilleblixt - de ska begå ett brott och se till att de blir dömda. Någon typ av ekonomisk brottslighet, en liten kupp av något slag. Bytet ska de skänka till fattiga och gamla. Kunde Robin Hood så kan väl vi!

Med rollatorerna i högsta hugg tar gänget in på lyxhotell där det finns gott om förmögna gäster. Men allt går inte som planerat. För att lyckas måste de tänka ut det perfekta brottet. Äventyret tar fart. Snart finner sig Pensionärsligan indragen i den undre världen och vad som helst kan hända.
 ~Adlibris.se~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Den här boken har jag fått rekommenderad av så många, att den ska vara riktigt bra och riktigt rolig. För mig höll den inte hela vägen.

Jag tyckte att boken hade en bra inledning och jag var intresserad. Boken är lite smårolig man skrattar till ett par gånger, det är en lite annorlunda bok, en riktigt skröna. Personbeskrivningarna är faktiskt helt underbara. Jag har läst flera recensioner där man tycker att den här boken bl.a. tar upp aspekter över hur äldre blir behandlare i detta land. Men där kan jag inte riktigt hålla med. I Kaffe med rån är det väldigt överdrivet över hur de blir behandlade på AB Diamanten, jag kan inte tänka mig att det går till på detta sätt i äldrevården och inte heller att så pass pigga pensionärer skulle låsas in på ett äldrevårdshem.

Det var otroligt roligt att läsa om det lyxhotell som de checkar in på eftersom jag jobbar på det hotellet och har jobbat där i många år. Så jag känner ju igen miljön, rummen, restaurangen, spat osv till minsta lilla detalj. Det var kul och där har författaren verkligen fått med hotellet superb.

En sak som jag störde mig på som jag måste ta upp. Författaren beskriver en jugoslav och kallar honom jugoslav/jugoslaven genom hela boken. Men när en av pensionärerna då kunde själva språket då var det helt plötsligt kroatiska, att denna person pratade kroatiska. Det här är en liten sak att hacka upp sig på men jag som är född i Kroatien tyckte inte riktigt att detta var så påläst. När jag föddes så var det Jugoslavien och vi var alla jugoslaver. Men nu finns ju inte det landet längre och det har heller aldrig hetat jugoslaviska utan serbokroatiska. Så jag tyckte faktiskt att det var slarvigt av författaren att kalla personen jugoslav och att en annan pratade kroatiska. Som sagt en liten grej att hacka upp sig på men jag reagerade faktiskt på det. 

I mitten ungefär kände jag att boken blev lite seg och jag kände att den var lite för lång. Visst är det en underhållande bok för stunden men det är inget jag kommer komma ihåg en längre stund. 

Författaren har skrivit en till bok om pensionärsligan, Låna är silver råna är guld. Trots att Kaffe med rån inte riktigt levde upp till de förväntningar jag hade kommer jag att läsa den här så småningom. 

Betyg: 3 av 5.

1 kommentar:

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.