söndag 29 september 2013

Flykten från läger 14 av Blaine Harden

Titel: Flykten från läger 14: Den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger.
Författare: Blaine Harden
Förlag: Norstedts 
ISBN: 978-91-1-304320-3
Original titel: Escape  from Camp 14: One man´s remarkable odyssey from North Korea freedom in the west 
Språk: Svenska  
Antal sidor: 236
Finns hos: Adlibris / Bokus / Bokia
 
******************************************************************************************************************
Handling: Flykten från läger 14 är den första inifrånskildringen av ett nordkoreanskt arbetsläger eller koncentrationsläger. Det är också den första berättelsen om någon som har rymt ur ett sådant läger.

Shin Dong-huyk föddes i lägret 1982 och kände inte till något annat än den värld som fanns innanför det elektriska taggtrådsstängslet. Han föddes inspärrad och under de första tjugo åren av sitt liv svälte han, torterades och underkastades alla koncentrationslägrets fasor tills den dag han lyckades fly och fann en helt okänd värld utanför taggtråden.

I Flykten från läger 14 berättar journalisten Blaine Harden om Shins ofattbara livsöde och resa, och visar för första gången vilka ohyggligheter som äger rum i fånglägren. Man räknar med att det i dag sitter uppemot 200 000 fångar i dessa läger, dömda som motståndare till regimen. I Nordkorea är man skyldig i tre generationer för sådana brott, riktade mot landets idé och ledning. 
~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Denna bok kom en kollega förbi mitt kontor för ett par veckor sedan och tyckte att jag skulle låna och läsa den. När jag läste på baksidan av boken lät som en intressant bok.

Shin Dong-huyk spenderade 23 år av sitt liv i läger 14 innan han flydde därifrån, han är alltså född i detta hemska läger. Det liv som Shin och hans medfångar har i läger 14 är vidrigt och grymt, dessa människor har i detta läger inget mänskligt värde. Det är helt sjukt med vilken generationsbestraffning som sker. Hela familjer i tre generationer straffas om ett brott mot regimen sker.

Jag visste inte så mycket om Nordkorea innan jag började läsa denna bok. Författaren blandar Shins historia med en hel del politiska berättelser samt statisk, trots att detta hjälper en att förstå lite mer så blir det för mycket politiskt prat samt för mycket statistisk.
Stundtals hade jag svårt att tro på hela Shins berättelse just för att det kommer fram till att han först ljög om en händelse samt att författaren Blaine Harden är helt öppen med att han inte litar helt fullt på Shin.

Det är endast Shin som vet vad som är sant. Men vad jag har förstått så är det bl.a. f.d fångvaktare som stryker hans berättelse. Samtidigt som man undrar lite över bokens sanningshalt så är det en spännande, lärorik, intressant och samtidigt tragisk bok om livet i ett fångläger.

En till sak som jag blev helt paff över att läsa. Nordkorea förnekar givetvis lägrens existens men på Google Earth kan man tydligt se lägrens elstängsel. Jag har försökt se dem men har inte lyckats lokalisera dem än, men jag är inte så jätteduktig på det här med att hitta på Google Earth.

Betyg: 3 av 5. 

4 kommentarer:

 1. Har hört mycket om boken. Hoppas få tillfälle att läsa den!

  SvaraRadera
 2. Jag har nästan läst ut den och satte mig efter att ha läst din recension nu och tittade på google earth. Det känns plötsligt så jäkla verkligt nu och jo, jag tycker mig kunna se stängslen. Finner inga ord...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skrämmande. Det finns verkligen inga ord, att detta pågår år 2016, fruktansvärt.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.