fredag 31 augusti 2018

Kommande böcker: September 2018

Kommande böcker i september som jag är sugen att läsa.

Din vän Forsete av Christina Erikson
Utgivningsdatum: 2018-09-11
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Handling: En mördare som leker med polisen, som ständigt ligger steget före. En rad brutala kvinnomord får kommissarie Elias Svensson at vända sig till författaren Cornelia Lind för att förstå mördarens psyke. Cornelia har egna, personliga erfarenheter som kan komma till nytta, men som samtidigt försätter henne i livsfara. Under tiden rör sig en annan kraft i skuggorna. Någon som utger sig för att vara en vän. 

Din vän Forsete är den första boken i Christina Eriksons nya serie spänningsböcker där människans inre hemligheter drivs upp till ytan. 

Kommentar: Det här är en författare jag inte har läst tidigare. Verkar verkligen som en bok i min smak. 
*********************************************************************************


Outsidern av Stephen King
Utgivningsdatum: 2018-09-11
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Handling: Terry Maitland, även kallad Coach T, är något av en lokalkändis i Flint City. Alla känner den omtyckte basebolltränaren, som håller i stadens juniorlag och tränar ungarna i high school. Därför blir chocken extra stor när Terry blir arresterad inför publik och under stor dramatik vid en basebollmatch på den lokala arenan. han anklagas för ett fasansfullt brott, sexuella övergrepp och mord på en elvaårig pojke. 

Ett dussin vittnen säger sig ha sett Terry tillsammans med pojken eller nära brottsplatsen samma kväll. Men själv svär Terry på att han befann sig någon helt annanstans. Polisens utredare Ralph Anderson och den ambitiösa distriktsåklagaren Bill Samuels är dock övertygade om att de fått tag på rätt man och vill se honom i elektriska stolen. I staden sprids lynchstämningen samtidigt som Terrys fru och barn gömmer sig i hemmet. 

Men det dyker upp märkliga inslag i utredningen som inte går att förklara, och Ralf Anderson tvingas till sin förfäran inse att historien inte går ihop. Lika säkert som bevismaterialet mot Terry tycks vara, lika vattentätt är det alibi som basebolltränarens advokat presenterar. Kan en människa befinna sig på två olika platser samtidigt? När Ralph väl vågar ställa de rätta frågorna inser han att de krafter som satts i spel inte har någon naturlig förklaring och att ondskan som ligger bakom det fruktansvärda mordet fortfarande är lös. 

Kommentar: Har endast läst tre böcker av Stephen King men har en drös med olästa böcker i bokhyllan. Ligger verkligen efter i min King läsning kan man säga. 
***************************************************************************************************************************


Krutgummor på krigsstigen av Catharina Ingelman-Sundberg
Utgivningsdatum: 2018-09-12
Förlag: Forum

Handling: Två systrar och ett gäng kvinnor, 70 plus, har fått nog av vapenskrammel och galenskaper från världens ledare. Med finess och påhittighet slår de till mot vapenindustrin på de mest dråpliga sätt. Från basen på den skånska kursgården drar de upp riktlinjerna för sitt motstånd och tränar sig flitigt i civil olydnad. 

Deras trevliga och driftiga grannar försörjer sig på äppelodling, must och champagnetillverkning. Säger de. Och de låter sig gärna bjudas på mat och fika. Tills de en dag uppenbaras att skenet bedrar, i källaren lagerför de helt andra produkter, nämligen vapen och drönare. Och i själva verket gör grannarna lönande affärer med militärer och krigförande länder. 

Kvinnorna är smarta nog att inse att de behöver hjälp av yngre förmågor för att rå på dessa samvetslösa krigshetsare. De anlitar en femtonårig grabb som är bra på att hacka sig in i större datasystem. Och konsekvenserna blir minst sagt dramatiska. 

Kommentar: Jag har gillat hennes böcker om pensionärsligan, har dock bok tre i serien om dem kvar att läsa. Denna låter ju minst sagt skruvad och smårolig. 
***************************************************************************************************************************
Motiv X av Stefan Ahnhem
Utgivningsdatum: 2018-09-19
Serie: Fabian Risk #4
Förlag: Forum

Handling: Fabian Risk vakar vid sin skottskadade dotter Matildas sida, som ligger i koma på Helsingborgs lasarett, samtidigt som ett brutalt mord på en flyktingpojke från Syrien kastar in stadens kriminalpolis i en ny komplicerad utredning med rasistiska förtecken. 

Men inget är så enkelt som det först verkar och när flera nya mord äger rum befinner sig Lilja, Klippan och de andra på Helsingborgspolisen snart i en allt mer pressad jakt på flera gärningsmän. Till slut tvingas Fabian tillbaka i tjänst trots att han helst hade velat ägna sig åt sin familj, och kriminalpolisens chef Astrid Tuvesson avbryter sin tolvstegsbehandling mot alkoholism trots att den bara har börjat, för att leda arbetet med de parallella utredningarna. 

Samtidigt brottas Fabian med information som hans döde kollega Hugo elvin lämnat efter sig och påbörjar en egen privat utredning som kan komma att förändra den sammansvetsade utredningsgruppen för all framtid. 

Kommentar: Trots alla danska meningar och ord som stör mitt läsflyg är detta en serie jag gillar och vill fortsätta på. 
***************************************************************************************************************************
Pärlmfarmen av Liza Marklund
Utgivningsdatum: 2018-09-18
Förlag: Piratförlaget

Handling: Det är tidigt 1990-tal. Unga Kiona lever med sina syskon och föräldrar på Manihki i södra Stilla havet, en av världens mest isolerade atoller. Hon arbetar på familjens pärlfarm: fridyker, kontrollerar ostron och skördar svarta pärlor. 

En morgon fastnar en stor segelbåt på revet. På däck ligger en svårt skadad man. Han är svensk och heter Erik. 

Så börjar en hisnande historia som sträcker sig över ett halvt årtionde och fyra världsdelar. Den ställer frågor om människors sökande efter mening och sammanhang, priset för världsekonomin, och vad vi egentligen är beredda att göra för dem vi älskar.   

Kommentar: Liza Marklund är i stort sett autobuy. Sprang faktiskt på henne på stan här om dagen när jag var på väg till jobbet. 
***************************************************************************************************************************
Eldslandet av Pascal Engman
Utgivningsdatum: 2018-09-11
Serie: Vanessa Frank #1
Förlag: Piratförlaget

Handling: Stockholm kidnappas rika män. Deras familjer pressas på pengar för att få dem fria. 

Två barndomsvänner har förvandlats till hårda kriminella och kommer snart bli brickor i ett spel i en större och farligare värld. 

I Chile pågår en professionell organiserad organhandel. Man tvingas söka sig längre och längre bort för att hitta kroppar till denna verksamhet, som bedrivs i skuggan av Anderna och de gamla nazikolonierna. 

Kriminalinspektör Vanessa Frank är avstängd från sin tjänst och under utredning. Hennes liv har vänts uppochner på senare tid. Men istället för att dra sig undan, kliver hon rakt in i händelsernas centrum. 

Kommentar: Har fortfarande inte läst Engmans Patrioterna som jag hört så mycket gott om men den står i bokhyllan och väntar på att bli läst. 
***************************************************************************************************************************
Vittnet av Teresa Driscoll
Utgivningsdatum: 2018-09-27
Förlag: Printz Publishing

Handling: På ett tåg till London underhåller sig Ella Long med att tjuvlyssna på två tonårstjejers harmlösa flirtande med några unga killa. Men när hon av samtalet förstår att killarna precis har blivit utsläppta från fängelset, och dessutom erbjuder sig att visa tjejerna runt i London, väcks modersinstinkten till liv. Ändå bestämmer hon sig för att inte ingripa. Och nästa morgon vaknar hon upp till nyheten att Anna Ballard, den ena av tjejerna på tåget, är spårlöst försvunnen. 

Ett år senare plågas Ella fortfarande av skuldkänslor, men livet har ändå gått vidare i den lilla engelska kuststad där hon bor med sin familj. Om dagarna arbetar hon i sin blomsterbutik, men hon har ofta känslan av att hon är förföljd. Och sedan kommer första brevet...

Kommentar: Låter verkligen som en bok i min smak. 
***************************************************************************************************************************


Hantverkaren av Sharon Bolton
Utgivningsdatum: 2018-09-15
Förlag: Modernista

Handling: Gripandet av begravningsentreprenören Larry Glassbrook blev startpunkten för Florence Lovedays lyssande karriär inom det brittiska polisväsendet. Glassbrook dömdes för de bestialiska morden på tre ungdomar i den lilla staden Sabden i nordvästra England. Offren hade begravts levande, i kistor som Glassbrook själv tillverkat. Han erkände och fallet verkade lika glasklart som det var spektakulärt. 

Trettio är senare är Larry Glassbrook död, och Florence återvänter till Sabden för att närvara vid begravningen och en gång för alla sätta punkt för den makabra historien. Men så börjar händelser ur det förflutna upprepa sig, på ett fasaväckande sätt. 
Är det möjligt att Florence hade fel den där gången för många år sedan? Eller är det någonting annat, ännu mörkare, som nu satts i spel?   

Kommentar: Även Sharon Bolton är på autobuy. 
***************************************************************************************************************************
Det som göms i snö av Carin Gerhardse
Utgivningsdatum: 2018-09-25
Förlag: Bookmark förlag

Handling: Ett otroget kärlekspar sätter sig i bilen för att hitta en avskild mötesplats. En ung, vilsen kvinna får oväntat lift av en främling. En man kör för fort på de snötäckta vägarna. Alla inblandade har passerat samma ravin. Men bara en har kört någon av vägen, bara en har lämnat någon att dö. 

Från att inte ha känt till varandra knyts de samman av en eskalerande våldspiral, och fastän ingen av dem känner till hela bilden är det ändå någon som vet tillräckligt för att berätta historien. 

Det som göms i snö är en oförutsägbar psykologisk thriller, där ingenting är vad det ger sig ut för att vara. Skuld, hat och destruktivitet är det bränsle som driver berättelsen framåt, och i fjärran hägrar hämndens ljuva eufori. 

Kommentar: Åh äntligen en ny bok av Gerhardsen. 
***************************************************************************************************************************
Skendöda av Louise Boije Af Gennäs
Utgivningsdatum: 2018-09-17
Serie: Motståndstrilogin #2
Förlag: Bookmark förlag

Handling: Sara har bestämt sig för att stanna i Stockholm, trots de märkliga och traumatiska händelser som präglat hennes första höst i huvudstaden. Mer på sin vakt än någonsin byter hon jobb och lägenhet i hopp om att de ansiktslösa förföljarna ska lämna henne i fred. 

Men den mardrömslika utpressningen tar snart vid där den slutade. Finns det överhuvudtaget någon i Saras omgivning som hon kan lita på?  

Kommentar: Ska i september läsa första delen i denna serie. 
************************************************************************************

2 kommentarer:

  1. Det kommer så mycket spännande i september. Gamla favoriter som släpper nytt också :)

    SvaraRadera
  2. Outsidern är jag ju väldigt pepp på! :)

    SvaraRadera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.