söndag 19 juli 2020

Silverkronan av Anna Jansson

Titel: Silverkronan
Författare: Anna Jansson
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-7297-035-9
Serie: Maria Wern #4
Antal sidor: 261 (E-bok)
Finns hos: Adlibris / Bokus

Handling: Wilhelm Jacobsson försvinner spårlöst på Gotlandsbåten. Han är en småbonde som hankar sig fram, egensinnig och i ständig träta med sina grannar. Han är gift med "byhoran". 

Mona Jacobsson har alltid varit utsatt: Mobbad i skolan och med knäckt självkänsla. Hon blir med barn när hon är 15 år. "Fader okänd". 

Maria Wern och hennes kolleger Hartman och Arvidsson sommarvikarierar på Gotland. Den berömda Medeltidsveckan pågår. Fallet med den försvunne hamnar på deras bord. 
Under pågående utredning hittar en semesterseglare av en slump ett lillfinger i en plastpåse i vattnet. Några dagar senare är en äldre dam ute och rastar sonens rottweiler. Hunden rymmer, börjar gräva i ett stenröse och gräver upp ett lik - Wilhelms.

Utredningen av mordet på Wilhelm står dock och stampar. Mördaren är fortfarande på fri fot och ytterligare mord inträffar. Vad har den gamla distriktsköterska Svea gjort för ont? Och varför vill någon silversmed Birgitta illa - och just på hennes möhippa? Men den unge aspiranten på polisstationen har fått förtroende för Maria Wern och tack vare hans upplysningar kan mysterierna skingras och ännu ett mord förhindras i sista minuten. 

Kommentar: Jag har ju lite svårt att inte avsluta påbörjade serie, detta är kanske inte min favoritserie trots det fortsätter jag att traggla mig igenom den. Tredje boken i den här serien tyckte jag om men nu är vi tillbaka till att tycka meh igen.

Lite väl seg bok, speciellt i starten och så håller det i sig. Jag uppskattar miljöbeskrivningar, om de inte är för långrandiga. Här är det på tok för mycket, det känns som att läsa turistreklam över Gotland än en deckare. Och för mycket historielektion, jag gillar att läsa om historia men samma sak här det känns som jag får en historielektion istället för lite bakgrundsfakta, själva mordutredningen stannade liksom av för att ge utrymme för historielektionen och reklamen för Gotland.

Många personer att hålla reda på så det blev lite rörigt. Maria Wern fick inte så mycket utrymme här, glömde nästan bort att det var en bok i serien om henne jag läste. Hon har fortfarande en äktenskapskris, inget nytt på den fronten. Kan hon bara göra sig av med den där maken?!

Trots min negativa inställning kommer jag fortsätta läsa serien, någongång måste det väl lossna.

Betyg: 2 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.