lördag 11 april 2020

The old man and the sea av Ernest Hemingway

Titel: The old man and the sea
Författare: Ernest Hemingway
Förlag: Vintage
ISBN: 978-00-9959-563-2
Antal sidor: 99
Finns hos: Adlibris / Bokus

Handling: Santiago är fiskaren som har åkt ut med sin båt i åttiofyra dagar utan någon fiskelycka. Så på den åttiofemte dagen händer det, han får en fisk på kroken. Inte vilken fisk som helst dessutom, utan den största han någonsin har skådat under sina år som yrkesverksam fiskare. Det blir en kamp om liv och död.  

Kommentar: Hemingway har stått på min att-läsa-lista hur många år som helst. Jag har inbillat mig att det är en författare jag skulle älska. Nja detta blev inte riktigt en lyckad introduktion. Denna bok gavs ut första gången 1952, året därpå mottog Hemingway Pulitzerpriset för den och 1054 fick han Nobelpriset i litteratur.

Detta blev inte en klassikerfavorit, den var helt enkelt inte så bra som jag hade hoppats. Snabbläst bok men personligen tycker jag den är överskattad. Det handlar om en gammal man, en båt och en fisk liksom. För att vara en bok på så få sidor är den väldigt långsam.
Visst kan jag tycka att stunderna med pojken är vackra men inte mer än så. Jag antar att det säkert finns en fin symbolik i berättelsen som jag inte förstår, kanske är det hur man tolkar den som är det intressanta och inte själva handlingen, kanske jags om har missat något men jag fann den helt enkelt inte alls speciell.

Betyg: 2 av 5

2 kommentarer:

  1. Jag har läst några Hemingway och inte varit jätteförtjust i någon av dem faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer dröja ett bra tag innan jag ger mig på honom igen.

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.