måndag 17 juni 2019

Folk med ångest av Fredrik Backman

Titel: Folk med ångest
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Bokförlaget Forum
ISBN: 978-91-3715-121-2 
Språk: Svenska
Antal sidor: 347
Finns hos: Adlibris / Bokus
***********************************************************************************
Handling: "Folk med ångest" är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning. 

En misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en höggravid kvinna, en självmordsbenägen mångmiljonär och ett kaninhuvud. 

Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den...tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mina tankar: Jag fick ett trevligt mail av förlaget som undrade om jag var intresserad av att läsa "Folk med ångest". Jag har nog aldrig varit så snabb med att svara JA TACK på ett mail! Fredrik Backman är en av mina absoluta favoritförfattare, detta har varit en av årets mest efterlängtade böcker. Jag slängde mig över denna i stort sett så fort den damp ner i brevlådan.

Som vanligt har Fredrik Backman gjort det igen! Han har ännu en gång skrivit en bok som får mig att brista ut i gapskratt, som får mig att gråta, som får mig att känna alla möjliga känslor på en och samma gång. Han skulle seriöst kunna skriva en telefonbok och bara rabbla numer rätt och upp och ner och fortfarande få mig att skratta, få mig känslosam och berörd.

Något jag tjatar om varje gång jag läst en Backman bok är att han är ett geni på att gestalta människor. Och det gör han med bravur även i denna bok. Med värme och djup beskriver han en rad olika personer och personligheter. Han beskriver dem alla med så mycket värme, jag gillade att läsa om dem allihopa.

Som vanligt blandar han mycket värme och humor men även allvar. Backman håller sin läsare i ett grep från första till sista sidan. Detta hade kunnat bli en mörk historia men den är skriven på att sätt så att jag upplever den som en komedi med en djupt botten. Som alltid finns här en hel del klokheter att ta till sig av och lära av.

Och nu till den frågan jag alltid ställer mig när jag läst ut en av hans böcker. När kommer nästa bok?!

Betyg: 4 av 5

Denna bok var ett recensionsexemplar från Bokförlaget Forum, tack för den.

3 kommentarer:

 1. Åh, den där boken måste jag bara läsa någon gång.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Händer det att du ger negativ kritik på en bok du fått av ett bokförlag?
  Jag frågar för det finns en bloggare, som alltid skriver positiva recensioner på böcker hon får. Jag misstänker att hon bara skriver positivt för de ska skicka henne böcker.
  Det är oärligt och girigt tycker jag.
  V H
  Kerstin Dahlqvist
  Du kan svara på FB, jag har problem med Gmail.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.