tisdag 7 maj 2019

Störst av allt av Malin Persson Giolito

Titel: Störst av allt
Författare: Malin Persson Giolito
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7503-646-5 
Språk: Svenska
Antal sidor: 368
Finns hos: Adlibris / Bokus
************************************************************************************
Handling: De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan mötas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta. 

(Goodreads.com)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Mina tankar: Den här boken har ju hyllats överallt, det har skrivits spaltmeter om den, hyllningarna tar aldrig slut. 2016 blev den utsett till årets kriminalroman. När sedan tv-serien kom in på Netflix kände jag att det var dags att tag och läsa den då den stått ett tag i min bokhylla. Förväntningarna var skyhöga när jag började läsa. Jag är kluven helt enkelt, att den har blivit så hypad kan ha bidragit till min besvikelse. Jag kände inte att den levde upp till alla hyllningar, jag upplevde den som lite seg och långdragen.

Boken presenteras som en "rättegångsthriller", att den handlar om en rättegång stämmer så klart men thriller skulle jag inte kalla den. Jag skulle mer kalla den roman, som kretsar kring en rättegång. Redan från första sidan får vi reda på att något hemskt har hänt. Dock börjar det inte med ett mord här och slutar i ett gripande utan här är den misstänkte redan gripen och utpekad. Boken utspelar sig i dåtid och nutid, återblickarna om vad som ledde fram till skolskjutningen och nutid under rättegången och Majas tid i häktet.

Ingenting är egentligen självklart, jag pendlar hela tiden mellan att ro att Maja är oskyldig och att hon är skyldig. Jag funderar fortfarande varför hon gjorde som hon gjorde, men det är väl så när man är kär förnuftet är inte alltid med en. Personporträtten är riktigt bra, jag är imponerad av författarens sätt att gestalta dem. Jag vet ännu inte om jag gillar eller ogillar Maja, när jag läst ut boken vet jag fortfarande inte vad jag ska tänka eller tycka om henne.

Slutet är lite för förutsägbart, det kom inte som någon överraskning. Spännande att följa rättegången även om det ibland var lite segt. Tyckte det var en helt ok bok, hade dock förväntat mig mer.

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.