måndag 18 februari 2019

Film: Bohemian Rhapsody

Titel: Bohemian Rhapsody
Originaltitel: Bohemian Rhapsody 
Premiär: 31 oktober 2018 (Sverige) 
Längd: 2 h 14 min
Skådespelare: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aidan Gillen, Allen Leech
Genre: Biography ┃Drama ┃Music
Betyg på IMDb: 8,2
Länk till IMDb

Handling: "Filmen följer bandet Queens explosionsartade uppgång genom deras ikoniska låtar och revolutionerande sound, när bandet nästan splittras på grund av Freddie Mercurys urspårade livsstil och den triumfartade återföreningen under Live Aid då Mercury leder bandet i ett av de mäktigaste framträdandena i rockhistorien, samtidigt som han kämpar mot en livshotande sjukdom. Under iden cementerar de arvet från ett band som fortsätter att inspirera outsiders, drömmare och musikälskare än idag."

Kommentarer: Bohemian Rhapsody börjar och slutar med den legendariska spelningen Live Aid på Wembley Arena 1985. Jag var 4 år vid denna tidpunkt. Queen är ett band jag lyssnat på en del, vem har inte det liksom. Efter att ha sett den här filmen har just Queen spelats flitigt här hemma, mer än vanligt, vilket fantastiskt band.

Detta är en underhållande, dramatisk, rolig och gripande film om ett av världens bästa rockband. Man skulle lätt kunna tro att den handlar om frontfiguren Freddie Mercury endast, till stor del handlar den om honom men den handlar om just rockbandet Queen.

Länge ryktades det att Sacha Baron Cohen skulle spela Freddie Mercury, tack och lov hoppade han av och rollen gick till Rami Malek. Jag har bara sett honom i två säsonger av Mr Robot sen la jag ner den serien. Han är sjukt lik sångaren, filmen största behållning är hans prestation. Det är helt sjukt hur bra han spelar, hans utseende, karisma och framförallt kroppsspråk är så himla likt att man ibland tror att det är den riktigt Mercury man ser. Det märks att han verkligen gjort sin research för att få med varenda min och rörelse. Han gestaltar inte bara en firad stjärna men en sårbarhet och ensamhet som hugger tag i hjärtat på mig. En del av fokuseringen ligger på relationen mellan Mercury och hans första och enda kärlek som han beskriver henne, Mary. Det är så fint och känslosamt att de var vänner enda tills han somnade in, hon fanns verkligen vid hans sida hela vägen.
Även resterande skådespelare gör ett bra jobb och lämnar ingen besviken. Alla bandmedlemmar är skrämmande lika originalmedlemmarna i Queen.

Filmen bjuder såklart på fantastisk musik. Den ena fantastiska och ikoniska låten efter den andra.
Det absolut bästa och mäktigaste med filmen är en sista 20 minuterna när Queen spelar på Live Aid. Jag satt med gåshud under hela det framträdandet. Jag höjde nog volymen till taket när "We will rock you" spelades.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.