måndag 28 januari 2019

Film: A star is born

Titel: A star is born
Originaltitel: A star is born 
Premiär: 5 oktober 2018 (Sverige) 
Längd: 2 h 16 min 
Skådespelare: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Andrew Dice Clay, Rafi Gavron, Dave Chappelle
Genre: Drama ┃Music ┃Romance
Betyg på IMDb: 8,0
Länk till IMDb

Handling: "Musikern Jack Maine blir förälskad i den kämpande artisten Ally. Hon har precis gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska, när hon en dag upptäcks av Jack som hjälper henne in i ramljuset. Men när Allys karriär äntligen börjar ta fart så håller deras relation på att raseras, samtidigt som Jack kämpar mot sina inre demoner."

Kommentarer: Det här en tredje version av den här filmen. Judy Garland spelade i den 1954 och Barbara Streisand 1976. Och nu med Lady Gaga i den kvinnliga huvudrollen. Jag har inte sett någon av de tidigare versionerna. Bradley Cooper spelar inte bara den manliga huvudrollen han har även regisserat filmen samt skrivit manus.

Jag har hört så mycket gott om denna film, den har hyllats till höger och vänster. Nu i dagarna har den kammat hem 8 Oscarsnomineringar så i helgen såg jag den äntligen. Förväntningarna var höga.
A star is born är en film som berör och en mycket stark film. Jag vet inte varför men jag blev inte så berörd som jag trodde att jag skulle bli. Alla verkar ha gråtit massor till den, jag har lätt för att gråta och trodde jag skulle tömma tårkanalerna men så blev det inte riktigt. Berörd blev jag absolut men inte så mycket som jag trodde att jag skulle blir av någon anledning.

Precis som titeln antyder så är det en stjärna som födds och hennes väg till berömmelse men det är samtidigt en film om nedgång av allt för mycket berömmelse. Filmen domineras av Jacks missbruk av alkohol och droger, det gör ont i mig att se han falla mer och mer åt sitt missbruk. Filmen är lång men det blir inte långsamt för det, lite i mitten kände jag dock att den tappade lite. När Abby blivit popstjärna som tur är det inte en lång stund. Jag köper inte riktigt hennes musikaliska förvandling, de förvandlade henne liksom till just Lady Gaga. Nu när hon gör långfilmsdebut kunde de ha gett henne en annan genre än just i den hon är verksam, för god damn it hon kan sjunga.

Jag har något av en hat-kärlek till Lady Gaga. Att hon är begåvad musikaliskt undgår ingen, jag tycker dock hon tar sig själv på för stort allvar. Efter att ha sett hennes prestation i American Horror Story var jag allt annat än imponerad. Men här, här mina vänner visar hon vart skåpet ska stå. Jag blir så glad att se henne i en naturlig look, som är skitsnygg när hon är avskalad från alla sina galna outfits. Här är hon osminkad i stort sett hela filmen, hon är otroligt vacker med sin naturliga look. Som sagt att hon är magnifik när hon sjunger, jag får faktiskt gåshud visste vi men här visar hon åter prov på att hon är ett musikaliskt geni, vilken sångerska men hon visar även att hon är en skådespelerska att räkna med.

Hade ingen aning om att Bradley Cooper har en sån bra röst, han sjunger allt själv ingen playback. Jag har tyckt att han är en helt ok skådespelare, här visar han att även han är någon att räkna med. Jag skulle vilja säga att han här gör sitt livs roll. Jag lider så med Jack och de demoner som han slåss med. Han har även gjort ett fantastisk jobb med att regissera filmen, fotot och regin är mycket bra. l

Bradley och Gaga har en fantastisk kemi mellan sig, ett perfekt skådespeleri mellan dem båda. Det är ingen vacker kärlekssaga vi får se här utan ett ångestfyllt och destruktivt saga mellan två karaktärer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.