fredag 5 oktober 2018

Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross

Titel: Påven Johanna
Författare: Donna Woolfolk cross
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7643-665-3
Original titel: Pope Joan 
Språk: Svenska
Antal sidor: 436
Finns hos: Adlibris / Bokus
************************************************************************************
Handling: En mustig och färgsprakande historisk roman om en kvinna som brann för sin lust att lära, som inte lät sig avskräckas av någonting och som lyckades dupera hela den katolska världen och bli vald till påve i Rom. 

Den intelligenta och orädda unga Johanna trotsar det medeltida samhälle och lär sig läsa och skriva. När hennes bror faller under vikingarnas framfart byter hon identitet och klär sig i broderns kläder. Som Johannes Anglicus beger sig Johanna till klostret i Fulda, där brodern skulle ha fortsatt sina präststudier. Här förkovrar hon sig framförallt inom läkekonsten. 

Slutligen beger hon sig till Rom, staden hon länge drömt om. Där får hon tjänst som läkare och när en inflytelse position som rådgivare i Vatikanen. Hon återser också sin älskade, riddaren Gerold. Kärlek, rävspel och halsbrytande äventyr. 

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Den här boken är en riktigt hyllvärmare kan man säga, den har stått oläst i min bokhylla jag vet inte hur många år. Så i år fick den vara med på årets boktolva så den äntligen blev läst.

Jag hade egentligen inga större förväntningar på den faktiskt så jag blev positivt överraskad får jag säga eller rätta ordet är nog egentligen något tudelad. Den var ganska seg och trög att komma in i till en början men andra halvan av boken vägde upp det. Lite klichéartat tycker jag allt, Johanna är så snäll, god och så perfekt att det blir lite för mycket och jag får svårt att ta till mig henne riktigt ordentligt. Hon är liksom för perfekt. På samma sätt som hon framställs som så god framställs de onda människorna i berättelsen som endast väldigt onda.

Trots att jag är född katolik har jag inte så mycket till överst för den katolska kyrkan utan att gå in på detaljer, men det räcker ju bara att slå upp tidningen för att en ska tappa respekten för den. Det intressanta med boken är tanken på att historien skulle kunna vara sann och att det kanske funnits en kvinnlig påve på 800-talet. Alla bevis för att så är fallet har mer eller mindre blivit förstörda men det är ändå intressant och fängslande att läsa att det kanske har.

Man känner verkligen att författaren har gjort ett gediget arbete med research, råder ingen tvekan om saken. Intressanta miljöer och händelser. Man är ju glad att vara född i en tid som tillåter kvinnor att leva och vara sig själva fullt ut. Helt klar en bok värd att läsa.

Betyg: 3 av 5

3 kommentarer:

 1. Hittade till din blogg idag och läste igenom ett par inlägg och vad mysig den är! Helt klart värd att följa :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh tack snälla för din kommentar :) Vad kul att du har hittat hi, välkommen till min lilla plats på nätet :)

   Radera
  2. Varsågod! Blev en följ på instagram också, haha. Råkade snubbla in på ditt konto även där på samma dag. :D

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.