tisdag 25 september 2018

Min älskade älskling av Gabriel Tallent

Titel: Min älskade älskling
Författare: Gabriel Tallent
Förlag: Bokförlaget Polaris
ISBN: 978-91-7795-023-3
Original titel: My absolute darling 
Språk: Svenska
Antal sidor: 438
Finns hos: Adlibris / Bokus
********************************************************************************
Handling: Turtle Alveston är en överlevare. Vid fjortonårs ålder känner hon skogarna längs med norra Kaliforniens kust bättre än någon annan. Vikarna och öarna är hennes alldeles egna domäner. I hemmet däremot styr hennes karismatiske men plågade far, Martin. Efter moderns död finner sig familjen isolerad, totalt avskuren från omvärlden. Bortsett från fadern är skolan Turtles enda band till omvärlden. En plats där hon står utanför och betraktas som en ensamvarg. 

En dag lär Turle känna Jacob. En äldre pojke med nära till skratt, som bor i ett stort, välstädat hus. Jacob titta på henne som ingen annan, som om hon vore en solnedgång. Turtle börjar undan för undan ta in mer och mer av världen runtomkring sig. Hon ser för första gången livet med fader för vad det är, farligt och ohållbart. Tack vare nyfunnen vänskap och förälskelse vågar Turtle börja drömma om ett annat liv. Men för att börja om på nytt måste hon först fly det förflutna med hjälp av alla de överlevnadstekniker Marin hängivet ägnat sig åt att lära henne. 

(Goodreads.com) 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Man kan säga att Gabriel Tallents bok "Min älskade älskling" har blivit oerhört omskriven. Känns som att jag läser om honom överallt, här om dagen dök han upp på mitt jobb eftersom han var i Stockholm för att prata om just denna bok.

Det här är en bok som inte går en bokälskare förbi. Man antigen älskar eller hatar, eller hata är ett starkt ord jag menar ogillar. Jag blev inte helt hänförd av denna bok, den är inte på något sätt dålig men jag fastnade inte för den så som jag trodde att jag skulle. Jag mår så illa av Turtles pappa, han är så vidrig och jag har inte mycket till överst för sådana människor. Jag ska nog inte skriva ut vad jag vill göra med sådana människor. Han är ett fullständigt monster som hon på något sätt både hatar och älskar. Jag antar att det blir så när man blir hjärntvättad som jag känner att hon blir trots att hon vet att det någonstans är fel.

Det är jobbig läsning, det är det med tanke på ämnet. Men Gabriel Tallent lyckas förmedla henne som en tuffing och överlevare. Hon är en karaktär som jag kommer bära med mig. Med rätt regissör och skådespelare skulle detta kunna bli en Oscarsfilm som man inte skulle glömma.

Betyg: 3 av 5

Denna bok var ett recensionsexemplar från Bokförlaget Polaris, tack för den.

2 kommentarer:

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.