måndag 2 juli 2018

TV-serie: Patrick Melrose

Titel: Patrick Melrose 
Originaltitel: Patrick Melrose 
Premiär: 14 maj 2018 
Längd: ca 59 min per avsnitt
Antal avsnitt: 5
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Hugo Weaving, Jennifer Jason Leigh, Pip Torrens, Indira Varma, Sebastian Maltz
Genre: Drama
Sett på: HBO Nordic
Betyg på IMDb: 8,4
Länk till IMDb

Handling: "Den här serien handlar om Patrick, en strulig man ur den engelska medelklassen, från barndomen i södra Frankrike till vuxenlivet i New York och London. Som barn blev Patrick utsatt för övergrepp av sin pappa, så han bär på ett trauma och kämpar samtidigt med heroinmissbruk."

Kommentarer: Den här serien är baserad på brittiska författaren Edward St Aubyns omtalade böcker om Patrick Melrose, fem böcker har det blivit. För mig är det en författare jag faktiskt inte har hört talas om och när jag började på denna mini-serie hade jag ingen aning om att den var baserad på böcker.

Här får vi ta del av Patrick Melroses liv, från barn till vuxen i en överklassfamilj. Ett liv som präglas av något av det värsta ett barn kan bli utsatt för, övergrepp av sin sadistiske pappa. Icke förfånande att detta sätter sina spår hos Patrick som hamnar i ett djupt drogberoende i 20-årsåldern. Romanerna är mer eller mindre självbiografiska.

Första avsnittet är väldigt underhållande trots det tunga ämne som serien berör. Det är svårt att inte roas av Patricks dryga, kaxiga och ironiska beteende. Patrick är en rik man med ett djupt heroinmissbruk. En dag får han ett telefonsamtal att hans pappa har gått bort. Hög som ett hus, bokstavligen, tar han han det med ett leende och måste åka från London till New York för att hämta hem askan av den man han så avskyr. Samtidigt som han bestämmer sig för att lägga av med sitt missbruk och bli ren, det är inte så lätt som det låter.

Jag är inget fan av att inte berätta en historia i kronologisk ordning, det blir så rörigt och svårt att hänga med kan jag tycka med tillbakablickar för att sen tillbaka till "nutid". Här kastas vi rätt in i när Patrick som sagt är i 20-års åldern och ska hämta hem sin pappas aska. Första avsnittet är en enda stor drogtripp. Det är jobbigt att se hur djupt nere i drogträsket en människa kan komma. Men det är gjort med en stor portion svart humor så det är väldigt underhållande samtidigt. Sedan får vi såklart se från barndomen när familjen bor på ett stort gods i Frankrike. Där är allt i stort sett allt ett enda mörker. Fy fan! Patricks pappa är så vidrig att det går kalla kårar längst ryggraden på mig. Mycket bra spelat at Hugo Weaving, men han är så avskyvärd. Jag blir så arg på Patricks mamma, hon är kärleksfull mot honom men klarar inte av att ta hand om honom då hon mest går omkring i ett töcken av tabletter och alkohol.

Givetvis är det Benedict Cumberbatch som bär upp denna serie, han är briljant här, helt och hållet perfekt för denna roll.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.