söndag 8 juli 2018

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Titel: En helt vanlig familj
Författare: Mattias Edvarsson
Förlag: Forum bokförlag
ISBN: 978-91-3715-245-5
Språk: Svenska
Antal sidor: 455
Finns hos: Adlibris / Bokus
*************************************************************************************
Handling: Hur långt skulle du gå för att skydda din familj? Och hur väl känner du egentligen dina barn?

De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet. 

Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som han hänt eller vad de ska ta sig till. de är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra. 

I tre olika delar får vi följa fadern, modern och dottern, och bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände. 

Mattias Edvardsson har skrivit en oavlåtligt spännande roman som skildrar varje förälders mardröm. En helt vanlig familj handlar om tre människor som tror sig känna varandra men lever i olika världar. Och den fina linjen mellan rätt och fel, lögn och sanning. 

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Det är inte direkt ofta jag delar ut 5:or i betyg. Detta är den tredje boken i år som får det betyget. Jag fick med mig denna bok som ett förhandsexemplar när jag besökte Albert Bonniers Förlag på ett event. Min första tanke när jag hade läst ut den var: Hur är det möjligt att jag missat denna författare?!

Berättelsen är indelad i tre delar så vi får följa tre perspektiv. Först ut är prästen pappa Adam. Del två är dottern Stellas, hon som står anklagad för mord. Och sista delen är juristen mamma Ulrika. Det är alltså tre sanningar som berättas, sanningar eller hur man vill se på saken. De stämmer inte alltid överens, händelser skildras på olika sätt, jag vet inte vem som är pålitlig och vem som jag ska tro på, mycket skickligt gjort av författaren.

Mattias Edvardsson tar sig ann sina karaktärer väldigt bra. Han ger dem liv och det är lätt att tycka om dem alla tre, även om jag ibland störde mig på pappa Adam. Skildringen av Stella är väldigt trovärdigt, hon är nog som så många tjejer i sena tonåren, författaren är väldigt skicklig på att fånga hennes beteende och attityd. Man ställs hela tiden inför nya perspektiv och jag funderar mycket på vad som är rätt eller fel, agerar mamma och pappa korrekt.

Det jag gillar i denna bok trots att det är ett mord som har begåtts så är inte själva mordet det centrala i berättelsen. Utan det är människorna som har drabbats, hur människor agerar i en sån här situation, hur förhållande ställs inför en prövning.

Det här är en enormt spännande bok, från första sidan till sista sidan. Jag var fast så fort jag öppnade boken, den gick inte att lägga ifrån sig förrän sista sidan var utläst. I början av boken tror man på ett sätt för att få en annan bild mot slutet, in i det sista viste jag inte vad jag skulle tro. Detta är definitivt en av årets bästa böcker jag läst. Läs den!

Betyg: 5 av 5

Denna bok var ett recensionsexemplar från Forum bokförlag, tack för den.

4 kommentarer:

 1. SÅ du har missat honom? Då har du en del väldigt bra böcker att ta igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar inte hur jag har kunnat missa denna författare :) Bättre sent än aldrig :)

   Radera
 2. Jag har också missat honom :o Förstår inte heller hur jag kan ha gjort det men nu har man ju en hel del böcker att ta igen av honom och det är ju okej ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ju så att man ibland missar författare :) kan verkligen rekommendera denna bok, fantastisk från början till slut

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.