torsdag 30 november 2017

Yxmannen av Ray Celestin

Titel: Yxmannen 
Författare: Ray Celestin
Förlag: Southside stories
ISBN: 978-91-8815-356-2
Original titel: The axeman´s jazz
Språk: Svenska
Antal sidor: 473
Finns hos: Adlibris / Bokus

***************************************************************************************************************************
Handling: New Orleans 1919. Den beryktade seriemördaren Yxmannen sätter skräck i staden med sina bestialiska mord. 

Kriminalinspektör Michael Talbot utreder fallet men har svårt att hitta ledtrådar. Dessutom bär han på en hemlighet, som till intet pris inte får komma ut. Luca DAndrea, Michaels tidigare chef, har fått i uppdrag av maffian att ta reda på vem Yxmannen är. Nittonåriga Ida jobbar som sekreterare hos en privatdetektiv, och när hon snubblar över ledtrådar som kan leda till avslöjandet av Yxmannens sanna identitet kan hon inte låta bli att på egen hand försöka utreda mysteriet. 

Yxmannen bygger på de händelser som skakade New Orleans mellan 1918 och 1919, då en seriemördare härjade staden. De brev som förekommer i romanen är autentiska och tros ha skrivits av den verklige Yxmannen. 

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag är inte helt nöjd med Yxmannen. Jag har hört så mycket gott om den så jag har varit sugen på att läsa den bra länge nu. Det är inte så att jag inte gillade den men den levde inte riktigt upp till mina förväntningar.

Jag har alltid fascinerats av att läsa om och se tv-serier/filmer som utspelar sig runt 1919-1920-talet. Yxmannen är baserad på verkliga händelser i New Orleans 1918-1919 då en mördare härjade runt och mördade. När jag läste på om den var det just det här med verklighetsbaserade som intresserade mig. Den hade en del bra delar och en del mindre bra. Jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt skummade igenom ett par delar.

Tyvärr så engagerar inte själva mordhistorien mig då jag kände att det inte var så mycket mordhistoria tyvärr. Jag upplevde den istället rörig, på tok för många namn och människor att hålla reda på och för många olika kriminella nätverk att hålla reda på, till slut blandades de ihop i ett enda lånt töcken. Fokus låg liksom mer på huvudpersonerna än brotten.

Den största behållningen i denna bok är däremot miljön. Staden New Orleans för hundra år sedan är otroligt beskrivet. Författaren lyckas verkligen förmedla känslan av det mångkulturella New Orleans, jag riktigt här jazzmusiken i bakgrunden medan jag läser.

Betyg: 3 av 5

Denna bok var ett recensionsexemplar från Southside stories, tack för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.