måndag 31 oktober 2016

Pottungen av Anna Laestadius Larsson

Titel: Pottungen 
Författare: Anna Laestadius Larsson
Förlag: Pocketförlaget
ISBN: 978-91-7579-091-6
Språk: Svenska
Antal sidor: 449
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Det är mars 1792 och Gustav III ligger död på Stockholms slott. På balkongen visar den nye regenten hertig Karl upp sig för folket.

På borggården står Johanna som en gång var slottets pottunge med ett krampaktigt grepp om sin son Nils. Hon om någon vet vad hertigen är kapabel till. I en tid då kopplerskor lurar på krogarna, plitar griper lösdriverskor på gatorna och där de flesta försörjningsmöjligheter är stängda för en ogift mor är Johanna ändå fast besluten att glömma det som varit och skapa sig ett bättre liv. Men hur?

Inne i slottets förgyllda salar drömmer hertiginnan Charlotta om inflytande och makt. Tillsammans med sin hovmästarinna Sophie samlar hon tidens vittra fruntimmer i den hemliga kvinnosalongen Blåstrumporna. 

I Pottungen får läsarna återknyta bekantskapen med pigan Johanna, hertiginnan Charlotta och grevinnan Sophie från Barnbruden. Det är en berättelse om orättvisor, förtryck och det som förenar oss alla: Längtan och kärlek och att få styra sitt eget liv. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Pottungen fortsätter där Barnbruden slutar och även här får vi följa Johanna och Charlotta. Pottungen är en bra uppföljare på Barnbruden håller samma kvalitet som i Barnbruden.

I Barnbruden är det Charlotta som är huvudrollen men i Pottungen är det Johanna som tidigare kallades just Pottungen som är i fokus. Vi får följa alla de tre kvinnornas liv, Charlotta, Sophies och Johannas, men det är Johanna som har huvudrollen.

Delarna om Johanna är de jag tycker bäst om och hon är min favorit i denna serie, vill verkligen läsa mer om henne i sista boken och se vart hennes öde tar henne. Jag gillar hon stark hon är och även andra starka kvinnor som Pina. Vissa delar i boken skummar jag faktiskt förbi, de delar som handlar om hovet, speciellt de delar om de politiska spelen. För min del hade de inte behövt så mycket plats. Det är kvinnoödena jag är intresserad av och vill veta mer om. Det var intressant att läsa om både fattiga och rika. Man irriterar ihjäl sig och lider hur männen behandlade kvinnorna, de behandlar dem rent ut sagt som våp. De tvingades stå i skuggan av männen, männen var enligt lagen deras förmyndare som kunde behandla dem precis som de ville, var ingen skillnad oavsett klass. När de gifte sig bokstavligt ägde männen dem.

Författaren skriver på ett lättsamt sätt och välskrivet är det. Språket är lite gammaldags men det gör inget det är så passande i denna bok. Hon skriver och beskriver på ett så levande sätt, det känns som att man själv är med och allt blir så levande i mitt huvud. Riktigt intressant skildring av Stockholm i slutet av 1700-talet. Man riktigt känner stanken och smutsen och även lyxen och flärden bland hovet.

Jag kan bara tänka mig mängden research författaren har gjort för att skriva dessa böcker. Ett fantastisk sätt att lära sig om svensk historia. Med andra ord, boken gillas verkligen.

Betyg: 4 av 5.

Böcker jag läst av Anna Laestadius Larsson: 
Barnbruden

2 kommentarer:

  1. Jag gillade alla böckerna men du har rätt i att de politiska i boken var inte så intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja det här med det politiska drog ner boken något, var så ointressant. Men jag ser verkligen fram emot att läsa sista boken i serien snart.

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.