lördag 28 maj 2016

Döda talar inte av Eva Dolan

Titel: De döda talar inte
Författare: Eva Dolan
Förlag: Modernista Tusen tack för recension exemplaret
ISBN: 978-91-7645-856-3
Original titel: Tell no tales
Språk: Svenska
Antal sidor: 400
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Bilen som plöjer rakt in i busshållsplatsen tidigt en morgon lämnar ett spår av död och förstörelse efter sig.

Kriminalarna Zigic och Ferreira kallas in från hatbrottsenheten i Peterborough för att utreda smitningsfallet. Eftersom de samtidigt har ett annat fall på sitt bord, ett med obehagliga nynazistiska övertoner så blir de lättade när det verkar finnas en uppenbar misstänkt. Men fallet är inte så enkelt, trots allt. 

Ferreira tror att den lokale politikern Richard Shotton, ledare för ett nyligen etablerat högerextremt part, kan vara involverad på något sätt. Shotton har haft en tidigare karriär inom RAF och har en brasiliansk hustru, och en del journalister har förutspått honom en framgångsrik politisk bana trots hans extrema åsikter. Men är hans part en täckmantel för något ännu farligare? 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Döda talar inte är den andra delen om kriminalpoliserna Dushan Zigic och Mel Ferreira. Det stavas faktiskt egentligen Dusan (Dušan) och inte Dushan som Dolan gör. Jag är inte så förstjust i när författare envisas med att skriva ett par meningar på det karaktärens modersmål om denne har ett annat ursprung än i landet vi befinner oss i. Och jag gillar det inte här heller när Zigic talar Serbiska, då förstår jag ändå vad som sägs eftersom jag är född i Kroatien. Det stannar liksom upp läsflytet på något sätt, speciellt om det inte översätts då fattar man ju verkligen inte.

Precis som debuten tar Dolan upp ett aktuellt ämne, denna gång främlings och invandrarfientlighet. Boken är välskriven och stundtals spännande, men upplevde den lite rörig ibland, men jag blev inte så berörd samt att den var lite långsam ibland. Men det är absolut en läsvärd bok.

Betyg: 3 av 5.

Böcker jag läst av Eva Dolan:
Lång väg hem

2 kommentarer:

  1. Håller precis på och läser denna och jag tror jag gillar den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte den var helt ok, men kul att du gillar den :)

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.