måndag 11 april 2016

TV-serie: The Night Manager

Titel: The Night Manager
Premiär: 21 februari 2016
Längd: 1 h per avsnitt
Skådespelare: Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Olivia Colman, Tom Hollander, Elizabeth Debicki
Genre: Action | Crime | Drama | Thriller 
Betyg på IMDb: 8,5

* Varning för spoilers* 

Handling: Kairo, tidigt 2010-tal. Den förre detta soldaten Jonathan Pine, numera nattportier på ett hotell i staden, får information om en nära förestående vapenaffär som kan komma att rita om den politiska kartan i regionen. Snart befinner sig Jonathan i den hänsynslöse affärsmannen Richard Ropers värld av cynisk storpolitik.  "The Night Manager" baseras på storsäljande spionförfattaren John le Carrés roman med samma namn

Kommentarer: Det här är en mini-serie på 6 avsnitt på ca 1 timme vardera avsnitt. Jag fastnade helt klart redan efter första avsnittet. 

Serien tar sin början 2011, i Kairo. Tom Hiddleston spelar före detta soldaten Jonathan Pine, som numera arbetar som nattportier på ett lyxhotell. Han blir indragen i en korrupt härva när älskarinnan till en av Kairos mäktigaste män ger honom topphemliga dokument om illegal vapenhandel. 
En orolig Jonathan tar dessa dokument till en vän på den brittiska ambassaden i Kairo varifrån de skickas till Angela Burr som leder den internationella Enforcement Agency i London. Jonathan lyckas inte rädda livet på Sophie som brutalt mördas av Hamid. Fyra år senare är Jonathan nattmanager på ett hotell i Schweiz. En natt får de Richard Roper och hans följe som gäster. Jonathan tar kontakt med Angela då han är säker på att Rope var involverad av Sophies död. Angela berättar för honom att även Roper är en internationell vapenhandlare och ber Jonathan att arbeta undercover för henne och hjälpa henne fånga honom. 

Då jag själv jobbar på ett 5-stjärnigt hotell kan jag tycka att de missade en del delar när de var på hotellet i Kairo. Personalen skulle aldrig få gå via hotellets huvudentré, aldrig någonsin och speciellt inte när de kommer till och från jobbet privatklädda, det skulle aldrig förekomma på ett internationellt 5-stjärnigt hotell. Inte heller skulle någon ur personalen helt bekvämt sätta sig ner och konversera med en gäst på det sätt han gjorde, receptionen skulle aldrig lämnas obemannad. Men visst detta är fiktion, det är väl jag som reagerar med tanke på att jag själv också har arbetat som night manager och kan hotellbranschen utan och innan då jag jobbat många år på mitt jobb. Sen hade jag lite svårt att tro på hur mycket han ville hämnas hennes död. Visst förstår jag att han blev illa berörd men hur skulle han hinna få känslor för henne och bli kär? Baserat på vad? Att han låg med henne en gång? Att han hämtar henne en flaska mineralvatten i hotellets lobby?

Det är definitivt Tom Hiddleston som bär denna serie trots att samtliga skådespelare är riktigt bra och håller hög klass de med. Tom Hollander som spelar Corky stjäl dock showen i varje scen han är  med i, jag vet inte hur många gånger jag skrattade åt honom och grejer han säger. 

Det är en bra serie med lite James Bond-vibbar, spännande och fina miljöer, smart och elegant. Och det är skönt ibland att se en serie med endast ett par avsnitt, så man inte har en massa säsonger och avsnitt att följa.

2 kommentarer:

  1. Denna serie är jag nyfiken på! Inte minst på grund av att Hugh Laurie medverkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan verkligen rekommendera den, riktigt bra serie :) För mig var det Tom Hiddleston :) Fast Laurie är riktigt grym i sin roll han med.

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.