måndag 14 december 2015

Film: Ex Machina

Titel: Ex Machina
Utgivningsår: 2015
Längd: 1 h 48 min
Skådespelare: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac 
Genre: Drama | Mystery | Sci-Fi 
Betyg på IMDb: 7,7
Länk till IMDb

Handling: Caleb är en ung programmerare som deltar i ett experiment. Han ska utvärdera de mänskliga egenskaperna hos den hisnande kvinnliga roboten Ava. Hur tänker och känner sig Ava, är det möjligt för robotar att vara medvetna om sina handlingar eller till och med älska? Och vart går egentligen den moraliska gränsen mellan vetenskap, etik och att leka Gud? 

Kommentarer: Att SF valde att inte visa denna film på bio går över mitt förnuft. Alicia Vikander har i en intervju med Aftobladet sagt att hon själv inte fattar varför, hon var beredd att göra PR för den i Sverige, gå på premiären etc. Men ändå så valde man på SF att inte satsa på Ex_Machina utan man satsade på andra rent utsagt skitfilmer. Måste kännas riktigt skönt för Vikander som kan göra ett riktigt F*** you SF eftersom hon nu har fått en Golden Globe nominering för sin gestaltning av Ava. 

Miljön är fantastisk, huset som ligger mitt ute ur ingenstans ger mig dock en klaustrofobisk känsla. I det här huset finns en massa tekniska finesser, jag får en skandinavisk känsla över det. 

Jag gillar historien och det ständiga skiftandet mellan vem som är “god” och “ond”, vem kan av dem kan man lita på och vem kan man inte lita på, lite av mindfuck men jag gillar det. Visst kan jag tycka att det är aningen långsamt ibland och att det händer för lite men trots det tappar jag aldrig intresset pga de intressanta dialogerna och framförallt skådespelarna som alla gör ett fantastisk jobb. 

Alicia Vikander är mycket bra i rollen som Ava. Hon imponerade verkligen på mig med denna roll, hon är nästan ibland skrämmande. Det är verkligen henne som man fokuserar blicken mest på. Hennes mimik och rörelser är helt fantastiska. Fattar inte hur de lyckats med att få henne att se ut som en människa/robot. 

4 kommentarer:

 1. Alltså jag fattar inte heller?! Jag fick chansen att se den den enda gången den visades på bio i Sverige (under Way Out West) och den var frikkin AWESOME. Alltså utan tvekan en av årets bästa filmer. Verkligen den perfekta blandningen av SF och mindfuck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte hur de inte kunde låta denna gå bio. Tyckte den var riktigt bra, jag hade inga större förväntningar på den så jag vart riktigt överraskad över mycket jag gillade den.

   Radera
 2. SF:s beslut att inte visa den här på bion kan nog (nästan) jämföras med skivbolaget Deccas beslut att Beatles inte var något vidare. Ex_machina är en fantastisk film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller verkligen med det är en fantastisk film

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.