tisdag 13 januari 2015

So much but where is the time


På senaste tiden har jag haft lite panik över min olästa hylla. Får nästan lite ångest av att titta på den. Missförstå mig rätt, jag verkligen älskar att läsa, älskar. Det finns inget som får mig att koppla av så som läsning gör, speciellt efter att jag blev allvarligt sjuk för ett par år sedan och jobbar 75% och är sjukskriven 25% för att bla återhämta mig och vila.

Alla böcker jag har hemma i min olästa hylla vill jag givetvis läsa, annars hade jag inte köpt dem eller bett om dem från de underbara förlagen. Men på sista tiden har jag känt lite ångest samt press när jag ska välja nästa bok att läsa, jag har just nu ca 110 olästa böcker i min hylla. Det är så mycket böcker jag vill läsa. Om läsning vore mitt heltidsjobb skulle jag ändå inte hinna med att läsa allt jag vill läsa.

När jag väljer att läsa nästa bok från min hylla tar jag det jag känner mig sugen på eller det rec-ex som har legat ett tag/behöver läsas. Oftast är det rec-ex jag läser och en och annan bok från min egen bokhylla. Och det är nu här skon har börjat klämma. Jag har på sista tiden känt att jag får lite panik över alla rec-ex som ligger och att jag inte hinner läsa dem till utsatt recensionsdatum.  Detta gör mig även livrädd för att jag ska hamna i en lässvacka och det vill jag såklart inte, läsning är mitt största intresse. Jag väljer bort att titta på tv för att istället läsa eftersom jag älskar det så, klart jag ser på tv, brukar titta på tv serier och film på helgerna.

Därför har jag nu tagit mig en ordentlig funderare och kommer att vara väldigt selektiv när jag ber om rec-ex samt tar emot rec-ex. Jag vill inte behöva känna ångest när jag tittar i min hylla för att jag inte hinner med att läsa alla rec-ex som ligger, det känns varken rätt mot mig själv eller mot det snälla förlaget/författaren som har skickat mig boken. Jag är givetvis oerhört tacksam mot alla underbara och generösa förlag som har skickat mig de böcker jag själv bett om samt de spontanutskick som jag har fått, så oerhört tacksam det går inte att beskriva i ord.

Modernista är mitt favoritförlag och jag kan inte hylla dem tillräckligt, det är det mest generösa förlaget någonsin när det kommer till oss bokbloggare, så väldigt trevliga varje gång jag varit i kontakt med dem. Och jag fullkomligt älskar deras böcker, de ger ut så mycket bra och jag fått turen att ha en fantastisk dialog med dem, så dem kommer jag fortfarande samarbeta med, har bett om en hel del böcker från deras vårkatalog som jag ser fram emot att läsa.

Men sedan kommer jag som sagt att inte be om så mycket rec-ex längre utan läsa från min egna bokhylla samt unna mig istället att köpa böcker. Jag slutade röka på direkten när jag blev sjuk (rökning hade inget att göra med att jag blev sjuk men givetvis är det inte bra för någon att röka), jag dricker ingen alkohol pga medicinska skäl (inte för att jag drack mycket alkohol tidigare), jag är inte ute och festar helg efter helg (kommer knappt ihåg sist jag var ute eller på en nattklubb), så jag känner att jag faktiskt kan unna mig nya böcker med jämna mellanrum.

Känner ni av pressen ibland av att hinna läsa era rec-ex? Eller pressen att läsa överlag?

Jisses, vilket långt och halvflummigt inlägg detta blev då :) tack om ni orkade läsa :)

18 kommentarer:

 1. Jag förstår precis vad du menar! Jag är en ganska ny bloggare, så jag har ju inga recensionsexemplar, men ändå stressas jag av dedär hyllvärmarna som står och väntar. I December fick jag några lästa, vilket va bra, men ofta kommer de in mera böcker än jag hinner läsa ;) Undrar vad det beror på..haha. Jag blir sen igen stressad över att böckerna ska ta slut, och vill hellre ha dem hemma och vänta på mig.. Det har ju hänt att man planerat en bokbeställning och plötsligt var boken slut på förlaget. Så blir man ju helt galet sur! Jag skulle t.ex. nyss beställa Four av Veronica Roth i häftat format på engelska, men nu fanns det bara en annan version i inbunden kvar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. skönt att någon mer förstår. Tror nog att det är flera som känner igen sig. ja hyllvärmare ja det har man gott om kan jag tala om :) så nu när jag har läst de rec-ex jag har stående i hyllan kommer jag som sagt att ta det vart efter att jag känner för en bok. Du ska nog se att rec-exen hittar hem till dig med :)

   Radera
 2. Oj shit läskigt!! Känner igen mig så mycket i det du skriver! Så jag har bantat ner antalet rec.ex jag efterfrågar och oftast ber jag bara om senaste delen i en serie jag läser så jag vet att jag verkligen kommer läsa boken. Spontanutskicken har jag bestämt mig över att inte få ångest över för de är mer som en bonus.
  Jag försöker ta tag i mina hyllvärmare och de är garanterat typ 500 stycken men ska försökta banta ner dom till ett mer hanterbart antal de närmsta åren, och att försöka avsluta lite serier.
  Så hoppas det här kommer bli ett jätte bra läsår och för att lyckas så försöker jag även se mindre på tvserier så jag ska få mer lästid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så skönt att det inte bara är jag som känner såhär. Jag har verkligen tagit mig en lång funderare och läsning ska ju vara en njutning inte ett måste som jag faktiskt har känt lite på sista tiden. Så jag kommer absolut att läsa det jag har hemma och istället unna mig och verkligen vara noga med hur jag ber om rec-ex. Avsluta serier och läsa hyllvärmare ska jag också satsa på :) vi kan göra detta ska du se :)

   Radera
 3. Ja jag känner också igen mig lire i det du skriver men samtidigt är det så kul med nya böcker. Gäller väl att hitta en balans antar jag. Jag har väl runt en 70 olästa böcker men jag tippar på att typ 30 av de kommer jag aldrig läsa. Kan vara böcker jag tappat intresset för eller spontantköpt utan att veta så mycket om de innan. Kommer faktiskt rensa bort en del och lägga undan. Just rec ex frågar jag bara efter om jag vill läsa men ligger lite efter med de just nu eftersom jag hamnade i en personlig liten svacka i höstas som gjorde at jag inte orkade läsa så mycket som jag hade planerat. Men visst blir jag stressad när man ser alla böcker man vill läsa men som man samtidigt vet att man aldrig kommer hinna med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul med nya böcker, håller jag verkligen med om. Det är bara det att jag känt att det på sista tiden blivit för mycket och en stress, så ska man ju inte behöva känna :) jag frågar givetvis också endast efter rec-ex som jag är intresserad av att läsa men det är ju så mycket man vill läsa och det kommer hela tiden nya böcker. Så nu känner jag att det är dags att begränsa sig lite.

   Radera
 4. Jag känner igen mig helt och hållet. Har säkert 200-300 hundra olästa böcker och blir ibland rätt stressad över mina recex. Samtidigt vill jag ju gärna både få dem och läsa dem. Men ibland kanske man borde begränsa sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är givetvis kul att få rec-ex samt läsa dem men jag känner nog att man behöver begränsa sig lite, iallafall jag :) för jag vill absolut inte behöva känna att jag inte hinner med.

   Radera
 5. Hej, jag förstår också vad du menar, fast jag har det ganska lugnt i förhållande. Jag har ett antal recensions-exemplar som ligger, dock inte över 10 st så det är ändå rätt hanterbart. Jag är ju en sån där knepig bokbloggare som inte köper böcker (biblioteket FTW!) så det kommer faktiskt inte in så fantastiskt mycket böcker i hemmet förutom rec-exen.

  Dessutom måste jag hålla med dig i din hyllning av Modernista. De och Gilla Böcker har varit fantastiskt trevliga att ha att göra med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej hej :) bra jobbat med ca 10 rec-ex :) Biblioteket är helt fantastiskt, dock är jag inte en användare av biblioteket då jag dels har bacillskräck och vet inte vart boken har varit innan om man säger och sedan har de inte alltid det jag vill ha inne så det blir så tråkigt att vänta. Men det är annars helt fantastisk att de finns :)

   Gilla Böcker har jag inte haft så mycket att göra med men när jag har har de verkligen varit fantastisk trevliga. Och Modernista kommer jag alltid att hylla för de är helt underbara :)

   Radera
 6. Kan inte annat än hålla med. Modernista är ett toppenförlag. Det ger ut riktigt bra böcker och överraskar ganska ofta med böcker som man inte ens bett om. Även jag har bestämt att bara be om recex som jag absolut vill läsa för jag känner att recexen blir liggande alldeles för länge och jag hinner knappt läsa någon av mina egna böcker..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Modernista är verkligen toppen och de kommer jag fortfarande att samarbeta med men sedan blir det mer selektivt vad jag kommer be om trots att det finns nya böcker jag vill ha och läsa.

   Radera
 7. Kan också bara hålla med dig att Modernista är ett toppenförlag som ger ut bra böcker, så många man vill läsa ju! Har fått många recex av dem som de så snällt spontant skickat ut och jag får lite dåligt samvete att de står olästa så länge så det är något som jag vill bli bättre på. Varje gång jag får ett paket från Modernista så är spänningen så stor när jag aldrig riktigt vet vad som finns i dem :) Jag ber inte om recex från andra förlag eftersom det skulle verkligen bli för stressigt. Känner redan nu lite stress/ångest med mina 240+ olästa böcker i hyllan (jag förstår verkligen inte hur det har kunnat bli så många köpta böcker på ~2 år :D) + att jag även lånar från biblioteket en hel del vilket gör att jag knappt hinner läsa mina egna. Så någon gräns måste man ta - tror biblioteket får stå på is ett tag för mig så jag kan koncentrera mig på mina egna böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är verkligen ett toppenförlag, så himla snälla och vänliga. Kan nog inte hylla dem tillräckligt :) Biblioteket är verkligen fantastisk men det är tyvärr inget för mig. De andra förlagen jag haft att göra med har också varit så himla trevliga och vänliga men nu får jag sätta stopp eftersom jag inte hinner med och då får jag så dålig samvete. Och så vill jag såklart läsa böcker som jag själv har köpt.

   Radera
 8. Jag känner som dig på det mesta där, MEN man läser ju för att det är ens intresse och böckerna, förlagen o allt finns ju kvar. Förlagen verkar ha överseende med hur mycket man hinner och så. Jag har aldrig fått några klagomål från nåt förlag om att man är tex sen med läsningen. I stället tycker jag de är super generösa mot oss bokbloggare! Modernista är mitt favvo med!!
  Ha nu ett underbart läsår och jag hoppas det kommer en läsalot snart!!
  KRAAAAM CISSI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst finns de kvar :) jag har heller aldrig fått något klagomål från förlagen utan det är nog jag själv som sätter press på mig själv helt enkelt. men av respekt för dem vill jag så klart inte att det ska dröja för länge tills jag läser böckerna nu när jag väl har bett om dem. Stor kram till dig med.

   Radera
 9. Senaste tiden har jag faktiskt börjat få lite ångest över alla olästa böcker i hyllan. Inte för att de är många utan mer för att jag verkligen vill läsa allihop NU. Recensionsexemplar har jag alltid varit lite försiktig med eftersom jag vet med mig att nya böcker inte alltid läses först. Ändå har jag ett gäng olästa av dem också. Men jag sätter på mig skygglapparna och låtsas inte om dem. Oftast funkar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis man vill liksom läsa dem alla nu på en gång.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.