måndag 23 september 2013

Akademimorden av Martin Olczak

Titel: Akademimorden
Författare: Martin Olczak
Förlag: Norstedts - Tusen tack för recension exemplaret
ISBN: 978-91-1-305053-9
Språk: Svenska
Antal sidor: 367
Finns hos: Adlibris / Bokus / Bokia

******************************************************************************************************************
Handling: Natten den 14 maj skjuts Svenska Akademiens ständige sekreterare till döds i Berzelii park i Stockholm. Mordvapnet visar sig vara en svart­krutsrevolver från 1860-talet. Dagen därpå mördas ytterligare fyra akademiledamöter.

Dåden blir en världsnyhet och polisen inleder en mördarjakt som saknar motstycke i svensk kriminalhistoria. De övriga av De Aderton sätts under rigorös bevakning. Men till ingen nytta. En efter en dödas ledamöterna, på det ena mer välplanerade och häpnadsväckande sättet än det andra.

Claudia Rodriguez på riksmordkommissionen är den som först har hand om fallet, men snart blir hon bortkopplad. Mot uttryckliga order fortsätter hon ändå att utreda morden. Hon misstänker att ett litterärt mysterium lurar bakom de makabra dåden och tar hjälp av en gammal pojkvän, antikvariatsägaren Leo Dorfman.

Innan de vet ordet av är de jagade av både polisledningen och mördaren. De inser att gåtans svar döljer djupt nere i Svenska Akademiens hemliga arkiv i Gamla stan. Då de bryter sig in i det underjordiska källavalvet avslöjar de den förbluffande sanningen om akademimorden.
~Bokia.se~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: När jag tog upp och började läsa denna bok kände jag direkt att jag hade bra läsning framför mig. Och så rätt jag hade. Denna bok var svår att lägga ifrån sig, läste ut den på två dagar. Började sent en lördag kväll och fortsatte sedan till kaffet efter frukost. Gick verkligen inte att lägga ifrån sig utan jag ville bara fortsätta läsa den, sidorna och historien flöt på i ett sånt bra tempo.

Jag tycker om hur man i början till varje kapitel får läsa några rader om tidigare vinnare av Nobels litteratur pris. Utan att avslöja för mycket, markera om du inte är rädd för att bli spoilad. Jag gillade hur det drogs paralleller till August Strindberg, jag har inte läst så mycket av just honom trots att han är en av de mest kända författarna i Sverige. Jag läste någon bok på svenskan i högstadiet men tyckte det var så himla svårt att läsa den gammaldags svenskan. Har alltid velat läsa något mer av honom i vuxen ålder. Men till saken jag tyckte om hur det drogs paralleller till honom genom boken och det var intressant att läsa lite om hur han var som person på det privata planet.

Den karaktär som jag mest fastnade för är Leo, tyckte verkligen om honom. Hans lilla antikvariat låter så himla mysigt och jag kan se en klar bild framför mig hur den ser ut. Han och Claudia var ett bra radarpar som jag hejade på i jakten på mördaren.

Jag tycker att boken är välskriven, lättläst samt intressant, det blev aldrig tråkigt. Tycker om författarens sätt att skriva. Slutet lämnade lite för en fortsättning och jag hoppas verkligen att så är fallet. För jag skulle gärna vilja läsa mer om både Leo och Claudia och även mer vuxenböcker Martin Olczak.Jag rekommenderar er verkligen att läsa denna deckare.

Betyg: 4 av 5.  

6 kommentarer:

 1. Kul att du gillade den! Det gör jag också, och skrev om den ungefär samtidigt som dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att även du gillade den :) jag blev verkligen så positivt överraskad av denna bok, gillade den verkligen :)

   Radera
 2. Tack för ditt omdömme.. Jag ska låna den när jag möter maken min. då den finns på ett bibliotek nära hans jobb som fanns inne perfekt så slipper man sätta sig i köö :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kommer tycka om den lika mycket som jag gjorde :) Glad läsning :)

   Radera
  2. Lite da vincicoden. lite James Bond och så den trendiga kvinnliga polisen som är såå tuff, såå intelligent o såå motarbetad. Lite skrattretande - men välskriven. kommer det fler läser jag nog den med. Beata

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.