torsdag 27 juni 2013

A Game of Thrones av George R.R Martin

Titel: A Game of Thrones
Författare: George R.R Martin
Förlag: HarperVoyage
ISBN: 9780006479888
Serie: A Song of Ice and Fire #1 
Språk: Engelska
Antal sidor: 807
Finns hos: Adlibris / Bokus / Bokia
 
******************************************************************************************************************
Handling: The first volume of A Song of Ice and Fire, the greatest fantasy epic of the modern age.

Summers span decades. Winter can last a lifetime. And the struggle for the Iron Throne has begun.

As Warden of the north, Lord Eddard Stark counts it a curse when King Robert bestows on him the office of the Hand. His honour weighs him down at court where a true man does what he will, not what he must … and a dead enemy is a thing of beauty.

The old gods have no power in the south, Stark’s family is split and there is treachery at court. Worse, the vengeance-mad heir of the deposed Dragon King has grown to maturity in exile in the Free Cities. He claims the Iron Throne.
 
~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: TV-serien A Game of Thrones började jag titta på i början på förra året när jag var sjukskriven. Jag smällde igenom första säsongen på en dag tror jag, kunde inte slita mig. Sedan började säsong 2 och jag älskade TV-serien ännu mera, det är en av de bästa tv-serierna jag någonsin sett. Efter att ha sett de första två säsongerna ville jag hemskt gärna läsa böckerna, men kom inte riktigt till skott då jag hade så många olästa böcker hemma. Sedan kunde jag inte bestämma mig för om jag ville läsa böckerna medan tv-serien höll på. I vanliga fall vill jag alltid läsa boken innan filmen/serien men i detta fall så älskade jag serien så mycket så det kändes som att det inte spelade någon roll.

Nu har jag äntligen läst klart första boken. På baksidan av boken står det: "So vivid that you´ll be hooked within´ a few pages" - The Times.
Och det stämmer verkligen. Det tog inte många sidor för mig att fastna. Detta är underbart på alla sätt och vis, varje kapitel har något fantastiskt att erbjuda mig. Boken och tv-serien följer varandra nästan identiskt. Jag tycker absolut inte att det är negativt, det blev aldrig långtråkigt eller upprepande att läsa trots att jag sett tv-serien.

George R.R Martin har byggt upp en helt makalös, fantastiskt värld i medeltida anda. Jag tror nog inte att denna bok kan göra någon besviken. Boken är välskriven, spännande, sorglig, humoristisk, romantisk, äventyrlig och brutal. Det blir aldrig tråkigt utan det är en härlig och underbar läsupplevelse.  

Jag tyckte väldigt mycket om att kapitlen var uppdelade efter karaktärerna. Jag tyckte om hur man fick läsa ur deras perspektiv och självklart får man sina favoritkaraktärer. Mina favoritkaraktärer att läsa om var Daenerys, jag har nog en girl crush på henne både i boken och tv-serien. Och så tyckte jag även om att läsa från Aryas, Jon och Tyrions perspektiv. Jag gillade även Eddard Stark som karaktär. Jag visste att karaktärerna var mycket yngre i boken än vad de är i tv-serien. Det kändes till en början lite konstigt att de var så unga, Jon är 14 år, Robb likaså, Sansa 11, Daenerys 13. Men ju mer jag läste så tänkte jag inte så mycket på det och det kändes realistiskt med den värld och tid som boken utspelar sig på.

Det enda negativa jag har att säga om denna bok är att det var mycket karaktärer, hur folk är släkt med varandra, hus och titlar att hålla reda på. Jag var väldigt tacksam till det appendix som fanns i slutet av boken. Och här hjälpte det att jag hade sett serien innan jag läste boken, det gav en lättare förståelse.  

Min kollega sa att när jag väl hade läst första boken så kommer jag villa läsa hela serien på en gång eftersom det är så svårt att lägga ifrån sig dem. Och tro mig det vill man, jag är helt fast och vill läsa alla böcker som har kommit ut direkt. Så glad att jag har alla böcker hemma, håller på att läsa A Clash of Kings som jag började på här om dagen.
 
Samma kollega frågade mig om jag tycker att tv-serien eller boken är bättre. Det går helt enkelt inte att välja. Tv-serien är helt underbar, de har gjort ett mycket bra jobb med den, den är otroligt påkostad som ni säkert vet. Boken är helt underbar den med. Visst kommer man närmre karaktärerna i boken. Men jag tycker om dem båda lika mycket. 

Betyg: 5 av 5.  

Delar i serien: 
1. A Game of Thrones
2. A Clash of Kings
3. A Storm of Swords
4. A Feast for Crows
5. A Dance with Dragons

10 kommentarer:

 1. Serien är fantastisk! Har första boken hemma och har läst lite i den. Vill gärna läsa hela serien men känner att jag har för många andra böcker som lockar mer just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen tjocka böcker. Jag håller just nu på med bok nr 2, de går inte att lägga ifrån sig men jag varvar den med en annan bok.

   Radera
 2. Håller med om att tv- och bokserie i detta fall är lika bra. Och förutom Sean Bean så tycker jag castingen har varit jättebra. En av mina favoritsaker med böckerna är att alla karaktärer är så nyanserade. Alla i story sett har både gott och ont i sig. Karaktärer jag ogillade i början älskar jag fem böcker in och tvärt om. Enda nackdelen är att det dröjer så länge innan nästa bok kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, de har verkligen gjort ett jättebra jobb med castingen av tv-serien. Ser så mycket fram emot att läsa böckerna, synd bara att det dröjer så länge tills nästa kommer.

   Radera
 3. Jag har kommit halvvägs in i säsong två i tv-serien och visst är den bra :) Böckerna ska jag läsa också, men jag vet inte riktigt när.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tv-serien är verkligen helt underbar :) lite avis att du har 1,5 säsong kvar att se ;) men jag kan alltid börja om från början :)

   Radera
 4. Har sett första säsongen av TV-serien och har säsong två liggande och skall kika på snart. Skall dessutom snart börja läsa böckerna. Fick hem del 5 i pocket härom dagen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du underbar tv-tittande framför dig :)

   Radera
 5. Har du någon aning om när 5:e säsongen börjar? Längtar så otroligt mycket till det i alla fall! ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längtar ihjäl mig jag med :) femte säsongen börjar i början på april 2015 :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.