söndag 28 maj 2017

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman

Titel: Och varje morgon blir vägen hem längre och längre
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Forum bokförlag
ISBN: 978-91-3715-089-5    
Språk: Svenska 
Antal sidor: 86
Finns hos: Adlibris / Bokus

************************************************************************************************************************************
Handling: Farfar och Noah sitter på en bänk och pratar. Under bänken växer hyacinter, just de blommor som farmor odlade i sin trädgård. 

Farfar och Noah kan prata med varandra om allt. Om livets alla frågor, både de största och de minsta. Under samtalet med Noah kan farfar inte låta bli att minnas hur det var att förälska sig i farmor, och hur det var att förlora henne. Han kan fortfarande se henne framför sig och fruktar den dag då han inte längre kommer att minnas henne. 

Farfar inser att den värld han känner håller på att förändras. Därför vill han stanna här på bänken med Noah, där doften av hyacinter fortsätter vara så stark. Men minnena blir allt svårare att fånga och farfar och Noah är nu tvungna att lära sig att göra det svåraste av allt: ta farväl. 

Fredrik Backman tecknar här som bara han kan göra ett ömsint porträtt av en åldrande mans kamp för att hålla kvar sina allra käraste minnen, och hur hans öde påverkar dem som står honom närmast. 

Och varje morgon blir vägen hem längre och lägre är en liten bok med ett stort budskap som kommer att stanna länge hos läsaren.
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag fick ett mycket trevligt email från förlaget om jag ville läsa Fredrik Backmans nya bok. Eeehhhh behövde liksom inte tänka efter en lång stund, karln är min absoluta favoritförfattare. Jag missade att läsa denna novell när den fanns på Backmans blogg. Så jag är otroligt glad att förlaget bestämde sig för att ge ut den som bok. 

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, vad Backman än skriver så går det rakt in i hjärtat, spelar ingen roll om det är kort, mellan eller långt, jag blir alltid berörd. 

"Och varje morgon blir vägen hem längre och längre", är en kort roman på 86 sidor (boken innehåller även ett par fina bilder). Som alltid skriver Fredrik Backman så himla gripande, jag fattar inte hur han gör det, hur han får med så fint och ödmjukt relationen mellan farfar och Noah. De har en så fin nära och speciell relation. Trots det sorgliga som farfar går igenom med demens så är det med glädje jag läser om deras relation, och givetvis med sorg. 

Jag slutar aldrig förvånas över hur skicklig Backman är på att skriva. Här har vi en fin kort roman på 86 sidor men han lyckas ändå får mig att både gråta och skratta. Som alltid när han skriver så är det med mycket värme för alla inblandade, trots allt det sorglig som så lyckas han även då in en del humor, precis som alltid och jag älskar det. Det finns ingen annan författare som kan beröra mig så som Backman, tack för det Fredrik. Sluta aldrig att skriva!

Alla intäkter för den här boken går till Hjärnfonden, forskning om hjärnans sjukdomar. Passa på att donera en slant, det gjorde jag så fort boken var utläst. Nästa bok av Fredrik Backman heter "Vi mot er" och är fortsättningen på fantastiska "Björnstad", den kommer i höst. Behöver jag ens nämna att hur mycket jag längtar till hösten, det är så jag vill hoppa över sommaren och få höst nu på en gång så man kan få läsa den. 

Betyg: 4 av 5. 

Böcker jag läst av Fredrik Backman: 
En man som heter Ove
Min mormor hälsar och säger förlåt
Saker min son behöver veta om världen
Britt-Marie var här
Björnstad (Björnstad #1)


Denna bok var ett recensionsexemplar från Forum bokförlag, tack för den. 

6 kommentarer:

 1. Jag läste den i helgen och visst går hans texter rakt in i hjärtat! På gränsen till sentimental den här gången men det gör liksom inget. Man smälter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig i allt du skriver :) jag förstår inte hur han gör det :)

   Radera
 2. Alltså, Fredrik Backman ... Maken till kompetent författare! Som läsare är jag helt hjälplös. Jag rycks med som av en flodvåg. Med glädje, ska tilläggas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant som allt du skriver. Han är helt makalöst fantastisk.

   Radera
 3. Han skriver verkligen helt otroligt!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.