torsdag 27 april 2017

Jag, En av David Levithan

Titel: Jag, En
Författare: David Levithan
Förlag: X Publishing
ISBN: 978-91-8576-330-6
Original titel: Every day
Språk: Svenska
Antal sidor: 336
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Tänk dig att vakna upp i någon annans kropp, ett nytt liv, för en dag, varje dag. Så lever, En, huvudpersonen i David Levithans nya roman. 

En vet inte varför eller hur det ens är möjligt. Det är bara så livet ser ut. Alltid har sett ut. Varje dag ställs En inför nya situationer, nya relationer, nya sammanhang. Ingenting varar och ingenting får växa. När man är gäst för en dag i en annans liv är det otänkbart att knyta an till någon, att skaffa, omöjligt att hitta kärleken.  

Ändå är det precis vad som händer. En dag, i 16-åriga Justins kropp, blir En handlöst förälskad i Rhiannon, Justins flickvän. Men hur kan man hålla fast vid något när man inte vet vem man kommer vara nästa morgon? En och Rhiannon ställs inför en utmaning som ingen tidigare har ställts inför, men frågan är den tidlösa, eviga: Kan kärleken verkligen övervinna allt? 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag drogs till den här bokens unika upplägg och idé, en karaktär som vaknar upp varje dag inuti någon annan. Givetvis gick jag in med för höga förväntningar, det låter som en perfekt bok men det blev inte riktigt så. Det var inte det att jag inte gillade den men den levde inte riktigt upp till förväntningarna. Det var en riktigt intressant bok som verkligen fick mig att fundera.

Det första som slår mig när jag börjar läsa den här boken är att huvudpersonen är en hen. Man får aldrig veta vilket kön det är, kille eller tjej, inte ens En själv vet. I början hade min hjärna svårt att ta till det utan den försökte hela tiden lista ut om En är kille eller tjej. Och jag vill nästan skriva “han”, men till slut greppar äntligen min hjärna att det spelar absolut ingen roll. Så det allra bästa med boken är såklart att vilket kön En har spelar ingen roll, utan det är personligheten man blir förälskad i, budskapet är att utsidan inte spelar roll utan det vi är alla personer. Fantastiskt att David Levithan lyfter fram all sorts kärlek, oavsett kön eller handikapp. Verkligen en tankeväckande historia.

Jag gillar också själva grundidén i boken, att En byter kropp varje dag. Och visst är det kul att läsa om alla de olika personer vars kroppar En tar över. Men jag kände att det efter ett tag blev lite väl mycket introduktioner av alla de nya kroppar som En flyttar in för en dag. Och jag måste erkänna att det var lite seg, det gick lite väl trögt fram ibland och det kändes lite för platt på vissa ställen. Men en intressant berättelse som inte riktigt berörde mig som jag ville. Slutet var inte heller tillfredsställande.

Betyg: 3 av 5.

Böcker jag läst av David Levithan: 
Liten pärlör för älskade

2 kommentarer:

  1. Hmm, det här är en bok jag är nyfiken på och vill läsa, men jag får kanske inte bygga upp sådana förväntningar inför den i så fall :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut en bok värd att läsa men jag tror att det är bra att inte ha för höga förhoppningar på den, det hade jag och de infriades inte riktigt. Men absolut en bok värd att läsa :)

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.