söndag 5 mars 2017

Midnattssol av Jo Nesbö

Titel: Midnattssol
Författare: Jo Nesbö
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 978-91-6420-456-1
Språk: Svenska
Antal sidor: 238
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: I augusti 1977 stiger en man av bussen i en avlägsen by i nordligaste Norge. Han kallar sig Ulf, han har inget bagage och hävdar att han kommer för att jaga. Bland laesdainer och samer möter han en kultur som är både gästfri och avståndstagande, hjälpsam och kylig.

Byns klockare Lea lånar honom ett gevär och en jaktstuga, där midnattssolen håller honom vaken medan han oroligt bevakar det storslagna, men monotona fjällandskapet.

Långsamt går det upp för Lea och hennes son Knut att Ulf inte är jägare, utan byte. Och att jaktlaget är på väg. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Midnattssol är den andra fristående boken i serien om två böcker. Denna och Blod på snö sägs vara en hyllning hyllning till 50-talets kioskdeckare. Jag har inte så mycket erfarenhet av den “genren” som skrevs på 50-talet men jag antar att det är ganska korta berättelser där tempot går högt och allt avhandlas ganska snabbt.

Mina förväntningar Jo Nesbös böcker är alltid höga, älskar ju karlns böcker. Men med denna serier samt Huvudjägarna klickar inte jag med riktigt, de är inte riktigt min grej. De är absolut läsvärda men för min del är det Harry Hole som gäller.

Midnattssol är ju lite annorlunda mot Jo Nesbøs tidigare böcker. Här provar han återigen att skriva i kortare format, precis som Blod på snö. Med sina 235 sidor hinner han avverka livet och kärlek. Jag är väldigt förtjust i miljön och det är intressant att se att han valt att skildra något annat än storstaden Oslo. Utan här utspelar sig handlingen i norra Norge, i Finnmark bland samer och laestadianer. Intressant att läsa om ett litet samhälle, lite för mycket religionsprat dock. 

Midnattssol beskrivs som en thriller, en spänningsroman, en hårdkokt kriminalroman. Midnattssol känns inte riktigt som en kriminalroman. Visst innehåller den våld, blod och död precis som i hans tidigare böcker men spänningen finns inte riktigt där, tempot är ganska lugnt. Det är en väldigt förutsägbar historia, men det gör inget. Läses ut snabbt, jag läste ut den på bara någon timme. 

Som alltid när Jo Nesbö skriver böcker så är det otroligt välskrivet och han skriver ju så förbannat bra. Och nu ser jag otroligt mycket fram emot en ny Harry Hole bok som släpps om ett par veckor. 

Betyg: 4 av 5.

Böcker jag läst av Jo Nesbö som är recenserade i denna blogg:
Gengångare
Polis
Sonen
Blod på snö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.