söndag 29 januari 2017

Odinsbarn av Siri Pettersen

Titel: Odinsbarn
Författare: Siri Pettersen
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3216-485-9
Original titel: Odinsbarn
Serie: Korpringarna #1
Språk: Svenska
Antal sidor: 662
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Tänk dig att du saknar något som alla andra har. Något som visar att du hör hemma i den här världen. Något som är så viktigt, att utan det är du ingenting. En pest. En myt. En människa.

Hirka är femton vintrar gammal när hon får veta att hon är ett odinsbarn - ett svanslöst odjur från en annan värld som sprider röta omkring sig. Hela hennes tillvaro ställs på ända. Hon är föraktad, fruktad och jagad, och någon vill döda henne för att hennes identitet ska förbli en hemlighet. Men det finns värre saker än odinsbarn, och Hirka är inte den enda varelsen som har tagit sig igenom världarna...

Odinsbarn är första delen i serien Korpingarna, en spektakulär fantasyberättelse med rötter i den nordiska mytologin. Det är en episk och våldsam uppgörelse med främlingsrädsla, blind tro och ärelystnad. Boken har blivit en sensationell succé i hemlandet Norge där den hyllats för sin originalitet, sitt språk och sin intrig. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Odinsbarn har ju blivit otroligt hypad i bokbloggsvärlden. Jag har i stort sett bara hört gott om den så nyfiken blev jag såklart. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig mer än att jag hade höga förväntningar.

Jag hade helt enkelt på tok för höga förväntningar på den här boken. Det var inte att jag inte gillade den bara att jag inte fann den lika bra som alla andra. Till att börja var den svårt att komma in i, det tog mig säkert en 250-300 sidor att verkligen komma in i den och det är på tok för sent. Bitvis tyckte jag även att den var ganska seg, det tog lång tid innan handlingen kom igång på riktigt. Tyckte även att den var rörig emellanåt.

Jag hade även svårt att förstå hela världen, speciellt alla detta med Kraften och vad det gick ut på, det här med famna, helt förvirrad.
Jag hoppas det blir lite mer klart i kommande bok. Och alla dessa ord, siare, ymsätt osv det förklaras inte tillräckligt så att jag ska förstå och det känns som att jag missar något. Författaren har helt enkelt byggt upp en komplex värld.

Visst det är en fantastisk idé som författaren hade med detta påhittade fantaysvärld men det är en för lång startsträcka. Jag är inte främmande för tjocka böcker men den här är på tok för lång, den borde ha varit på max 400 sidor.

Det var inte jättemånga karaktärer att hålla reda på vilket var skönt för annars fanns risken att jag skulle ha lagt ner den här boken. Hirka, är en väldigt stark tjej som kämpade sig igenom allt som hände henne, det var lätt att gilla henne. Jag gillade även Rime, vänskapen mellan honom och Hirka är fin.

Jag kan tycka att det var en intressant ide, författarens kärlek till karaktärerna och världen lyser igenom. Trots mina invändningar så kommer jag läsa fortsättningen, bara inte riktigt på en gång men så småningom. Nu låter det som att jag inte alls gillade boken, den levde helt enkelt inte upp till mina förväntningar och hypen.

Betyg: 3 av 5.

6 kommentarer:

 1. Jag har sista boken kvar, men kan säga att en hel del klarnade i andra boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt för jag är så förvirrad :)

   Radera
 2. Jag hade också lite svårt för den, kanske på grund av förväntningarna men tänker precis som du läsa vidare i serien :) Förhoppningsvis blir det mer tilldragande i nästa bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste lära mig att sänka mina förväntningar på böcker :)

   Radera
 3. Har just köpt den på pocket. Har förväntningarna lite lagom nedskruvade, är nyfiken men vet att det finns delade åsikter om boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är bra att inte ha för höga förväntningar, jag hade på tok för höga på den här boken och ser väl inte riktigt storheten som så många andra verkar göra.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.