söndag 27 november 2016

Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård

Titel: Välkommen till Amerika
Författare: Linda Boström Knausgård
Förlag: Modernista
ISBN: 978-91-7645-829-7
Språk: Svenska
Antal sidor: 92
Finns hos: Adlibris / Bokus 

Denna bok var ett recensionsexemplar från Modernista samt Svenska Förläggareföreningen, tack för den.

************************************************************************************************************************************
Handling: I Välkommen till Amerika möter vi en familj på randen till katastrof. Det är nu länge sedan flickan slutade prata. Alla har vant sig. Mamman, skådespelerskan, och brodern, som spikar igen sin dörr och kissar i flaskor. Alla vill de vara ifred. Samtidigt längtar de ofantligt mycket efter varandra.

Den döda fadern kan plötsligt sitta i flickans säng när hon kommer hem från skolan. Bara flickan vet att hans död är hennes skuld. Vi är en ljus familj, upprepar mamman. Men flickans mörker sipprar in under dörrspringor och rinner ur kranarna i badkaret. Frågan om vem som är starkast finns där hela tiden. Och en kärlek så stark att den hotar att slå dem sönder och samman. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: “Välkommen till Amerika” är nominerad i årets Augustpriset i kategorin “Årets svenska skönlitterära bok”. Jag ska erkänna jag är inte sedan tidigare familjär med Linda Boström Knausgård.

I Välkommen till Amerika möter vi en familj på gränsen till katastrof och upplösning. Författaren skildrar berättelsen ur 11-årigs flickas ögon. Flickan är helt tyst, hon har valt att vara stum. Mitt hjärta brister för flickan men jag kände att allt blev lite för konstigt. Det kändes som att det inte fanns någon början eller slut. Jag hade faktiskt lite svårt att ta mig ann den här boken, speciellt med tanke på de få sidorna. Trots att jag lider med familjen dras jag liksom inte med. Visst tat den upp många viktiga saker men jag kände inte så mycket för det. Jag kände att det egentlige inte hände så mycket. Varför storebrodern vägrar använda toaletten fann jag så konstigt, istället kissar han i flaskor som han förvarar på sitt rum. Visst stänger han också in sig i sorgen men det var bara skumt.

Vad jag har förstått såhär i efterhand så har författaren tidigare gett ut noveller och dikter. Det märks på språket kan jag säga, just det poetiska. Jag är inte så mycket för just poesi men jag kan hålla med om att författaren fick till det och det flöt på bra.

Betyg: 2 av 5.

Denna bok var ett recensionsexemplar från Modernista samt Svenska Förläggareföreningen, tack för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.