lördag 26 november 2016

Aftonland av Therese Bohman

Titel: Aftonland
Författare: Therese Bohman
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1307-236-4
Språk: Svenska
Antal sidor: 230
Finns hos: Adlibris / Bokus 

Denna bok var ett recensionsexemplar från Norstedts samt Svenska Förläggareföreningen, tack för den.

************************************************************************************************************************************
Handling: Karolina är professor vid Stockholms universitet, navigerar sig fram i den akademiska världen och lever ensam efter uppbrottet från en lång relation. När hon ska börja handleda en ny doktorand slås hon av hans självförtroende. Han säger sig ha funnit ny information som förändrar historieskrivningen av svensk bildkonst tack vare upptäckten av en kvinnlig konstnär verksam runt förra sekelskiftet. Karolina finner sig snart indragen i ett spel med flera oväntade bottnar, både känslomässigt och professionellt. 

Aftonland är en idéroman om kärlek, konst och ensamhet. Karolina rör sig i intellektuella kretsar med hela tiden finns där det rent mänskligt närvarande det sexuella, det pulserande, livskonkurrensen, ledan och sveken, konsekvensernas rädsla och lockelse. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Aftonland är nominerad i årets Augustpriset i kategorin “Årets svenska skönlitterära bok”. Det här är faktiskt första mötet för mig med denna författare. Jag läste ut den på två dagar, för språket flyter på och jag ville veta hur det skulle gå för Karolina. För att nämna en till sak om språket så är det oerhört vackert på något sätt. Det känns som att författaren har valt varje ord och mening väl.

Beskrivningen stämmer kanske inte till hundra procent. Visst är relationen till doktoranden en del av berättelsen, men den tar bara upp en liten del. Jag skulle vilja säga att detta handlar om huvudpersonen Karolina själv. Den ensamhet som hon känner efter att ha tagit sig ur ett långt förhållande, hennes osäkerhet trots att hon är en starkt kvinna hon är inte ett offer trots att hon är ledsen och ensam emellanåt. Jag tyckte att det var intressant att följa Karolina, det var en karaktär som berörde.

Boken handlar även mycket om den akademiska världen, konst och konstvärlden. Det märks att Therese Bohman är mycket intresserad av konst. Jag är inte så jättehemma i den världen och har inte samma kunskaper men det var intressant att läsa och det blev aldrig långrandig eller tråkigt.

Betyg: 3 av 5.

Denna bok var ett recensionsexemplar från Norstedts samt Svenska Förläggareföreningen, tack för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.