måndag 26 september 2016

Björnstad av Fredrik Backman

Titel: Björnstad
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 978-91-6420-496-7
Serie: Björnstad #1
Språk: Svenska
Antal sidor: 473
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad? Bara allt. Den betyder bara allt. 

Björnstad är den första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar, och om de fruktansvärda saker vi ibland gör för framgång. Den handlar också om Peter, som flyttar hem efter proffskarriären för att bygga upp sin moderklubb och Mira som samtidigt offrar en advokatkarriär för att bosätta sig i skogen med man och barn. Det är en saga om idrott och familj, och hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn. 

Björnstad är Fredrik Backmans allvarligaste och mest ambitiösa roman hittills. En berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Nu har det gått ca en vecka sen jag läste ut den här boken och jag ska försöka sammanfatta mina tankar om den. Jag ber om ursäkt om denna recension är något spretig och så lång, men jag är fortfarande så tagen av den här boken. Herrejisses vilken läsupplevelse detta var. Den här boken knockade mig fullständigt. Jag vet liksom inte vad jag ska skriva för det finns inte tillräckligt med lovord för Björnstad.

Vem har inte sett fram emot en ny bok av Fredrik Backman. Förväntningarna på Björnstad var givetvis skyhöga från min sida eftersom jag tokälskat precis varenda bok han skrivit och jag var säker på att jag skulle älska även den här. Jag blev lite orolig i början eftersom den skulle handla en del om hockey (jag kommer tillbaka till det) och tänkte att jag hade nog byggt upp mina förväntningar lite väl mycket. Men jag kunde pusta ut för Backman uppfyllde varenda uns av förväntningar jag hade, han levererade med besked kan man säga och mina känslor var all over the place.

Björnstaden skiljer sig mycket åt ifrån Backmans tidigare böcker, det är mycket allvarligare, mörkare och det är flera personer som står i fokus. I Björnstad är det hockeyn som utspelar en central roll i samhället och det är det som håller ihop samhället. Jag själv tycker inte om hockey alls och har väl aldrig sett Tre Kronor spela, men jag förstår kärleken till en sport då jag själv spelade basket i 8 år. Basketen var en mycket stor del av mitt liv, träning tre gånger i veckan, matcher i stort sett varje helg, och sen träna själv när det inte var träning med laget. Vet inte hur många timmar jag kunde stå med den där bollen och göra mål efter mål. Efter åtta år råkade jag ut för knäskador i båda knäna och det var tack och hej till sporten. Så jag kan förstå passionen och vinnarinstinkten. Björnstad är dels en bok om hockey, det är mycket hockey det ska man ha klart för sig men det är så mycket mer än en bok om hockey, så så mycket mer.

Det här är en oerhört viktig bok. Mycket gripande och rörande, jag vet inte hur många gånger jag satt där med tårarna i ögonen. Björnstad är oerhört aktuell. Det tunga ämnen som berörs men Backman gör det på ett fantastisk sätt trots att jag blir arg många gånger över att offret i det här flickan som ska skämmas. Jag blir rent ut sagt förbannad på det samhället och dagens samhälle där detta finns och pågår. Jag ville bara ge henne en kram och alla andra utsatta där ute. Den här boken borde läsas av precis alla, i skolan, på arbetsplatsen, alla som jobbar inom idrott you name it, och framförallt av pojkar och unga män. Det här skulle kunna hända eller rättare sagt det händer.

Det är helt otroligt att Backman kan sätta sig in i flera personers känslor och sits. Han beskriver tankar och känslor på ett så trovärdigt sätt oavsett vilken av karaktärer, ålder och kön. Jag skulle kunna citera nästan hela den här boken, det är så fint. Det är en njutning att läsa hans språk och vi ska vara förbannat stolta över att ha en sådan fantastisk författare i vårt land.

Det här är lätt årets bästa bok, utan tvekan. Och en av de bästa böcker jag någonsin läst. Det kommer dröja länge innan jag ens är i närheten av en sån här bok. Andra delen kommer 2017 och det kan inte komma tillräckligt fort.

Jag skulle kunna skriva en hel avhandling på den här boken och vad den gjorde med mig och hur underbar den är men jag sätter punkt nu. Äntligen tänker ni säkert men jag säger bara LÄS DEN!  

Betyg: 5 av 5.

Böcker jag läst av Fredrik Backman:
En man som heter Ove
Saker min son behöver veta om världen
Min mormor hälsar och säger förlåt
Britt-Marie var här

8 kommentarer:

 1. Underbart att läsa din recension av Backmans senaste bok. Jag köpte den i helgen och bara måste sätta tänderna i den så snart som möjligt. Återkommer när jag läst ut den, jag är säker på att den kommer att beröra mig lika mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tog dig tiden att läsa denna låååånga recension :) Åh du har underbar läsning framför dig :) jag har fortfarande inte kunnat smälta denna bok, den är så underbar :) Hoppas du gillar den.

   Radera
 2. Vad fint att läsa, jag ser verkligen fram emot att läsa den när det blir min tur :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för att du orkade läsa :) Läs den nu :) du kommer inte ångra dig :)

   Radera
 3. Hej!

  Har läst ungefär halva björnstad nu och jag känner mig som du, helt knockad. Har nästan behövt paus efter varje kapitel bara för att andas. Jag har läst så långt att jag passerat festen och något kapitel till, och det är bra men jag vet inte om jag orkar. Det är så bra och känns så riktigt att det blir jobbigt, om du förstår?
  Frågan är, du som läst ut den, ska jag ge det ett ordentligt försök till att orka? Är det så bra att det blir värt det eller kommer jag bara vara arg på alla hela vägen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofie, Tack för din kommentar. Jag förstår precis vad du menar. Jag hade så mycket känslor inom mig som bubblade efter varje kapitel. Det var jobbigt att läsa emellanåt, behövde andas precis som du skriver. Backman skriver helt makalöst för det känns verkligen på riktigt, och detta händer tyvärr i vår värld. Jag tycker absolut att du ska fortsätta läsa, för det är en makalös bok och en väldigt viktig bok. Jag är säker på att du kommer ha en massa känslor efter att du är klar, ledsen, arg osv. Men tro mig den är verkligen värd att läsa. Lycka till :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.