måndag 6 juni 2016

Film: En man som heter Ove

Titel: En man som heter Ove
Premiär: 25 december 2015
Längd: 1 h 56 min
Skådespelare: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filp Berg, Ida Engvoll, Johan Friberg,  
Genre: Comedy | Drama 
Betyg på IMDb: 7,5

Handling: 59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt och man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtidigt. 

Kommentarer: Boken En man som heter Ove har väl i stort sett ingen som läser böcker missat. Jag fullkomligt älskade den, precis som så många andra. 

Jag har haft denna hemma ett tag men har varit lite rädd för att se den eftersom jag var så rädd för att bli besviken. Ett problem här i Sverige är att det känns som att samma skådespelare får spela i de flesta filmer. Ett annat problem är att man i Sverige klarar man inte riktigt alla gånger att överföra en bra bok till en bra film. Den här filmen är ett exempel på hur fel man faktiskt kan ha ibland. Det här är en lysande film. Filmen är precis lika bra som boken. Jag vågar påstå att den här filmatiseringen är en av de bästa som har producerats baserat på en bok i Sverige. 

Rolf Lassgård är en skådespelare jag haft svårt för. Men i den här filmen fullkomligt briljerar han. Bahar Pars är perfekt som Parvaneh. Deras samspel är riktigt fint. 

Det här är en film som lockar fram skratt och tårar. Jag skrattade högt och jag grät, jag blev berörd på många sätt. Det är så mycket kärlek och värme. Oavsett hur själv man är som människa, medgörlig, så kan man lätt känna igen sig i Ove. Det bor en liten pensionär i oss alla, en vresig sådan. Han vill bli respekterad, något som är ovanligt i dagens samhälle. Den där scenen på tågstationen när personen ramlar ner t.ex., det är precis så det är idag, folk står bara och glor och tar upp mobilen för att filma olyckan istället för att hjälpa till, tragiskt. 

En man som heter Ove är en av de bästa svenska filmerna som har kommit på många år, en riktigt fin filmatisering av Backmans fantastiska bok.

4 kommentarer:

 1. Åh nu blir jag ännu mer sugen på att se filmen! Jag brukar inte heller vara så förtjust i svenskatt filmer men Ove kanske är ett undantag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan verkligen rekommendera den :) Du kommer inte bli besviken. Den här är verkligen ett undantag, så se den :)

   Radera
 2. Vi verkar ha tyckt likadant :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.