söndag 27 mars 2016

TV-serie: Downton Abbey - Säsong 4

Titel: Downton Abbey: Säsong 4
Premiär: 22 september 2013
Längd: ca 50 min per avsnitt
Skådespelare: Bla. Hugh Bonnneville, Maggie Smith, Jim Carter, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern
Genre: Drama | Romance 
Betyg på IMDb: 8,7
Länk till IMDb

* Varning för spoilers* 

Handling: Året är 1922 och i den fjärde säsongen får vi fortsätta följa de älskade karaktärerna på praktfulla Downton Abbey. Nya utmaningar stundar medan familjen Crawleys och tjänstefolkets öden förblir tätt sammanlänkade. Sex månader efter Matthews tragiska död påverkar förlusten fortfarande det stora godset. Mary rustar sig för en helt ny framtid för sig och sitt faderlösa barn. Hon accepterar sin nya roll på godset och inser att hon nu om än motvilligt uppvaktas av flera ivriga friare. 20-talet slår full blom och förändringens vindar blåser över Downton. Rose fortsätter att intressera sig för Londons spännande nattliv vilket innebär problem för familjen Crawley. Ediths relation med Gregson hotas av händelser utanför hennes kontroll medan passionen blomstrar och unga hjärtan riskerar att krossas en trappa ner." 

Kommentarer: När första avsnittet börjar på den här säsongen är jag fortfarande inte över Matthews död. Låt mig upprepa, ja han är verkligen död, me is not ok. Han var verkligen en älskad karaktär. Det som förvånar mig när den här säsongen börjar är att även O´Brien är borta. Hur det gick för Matthew fick vi svar på i avsnittet A journey to the highlands medan O´Brien lämnar utan vidare förklaring. Eller jo en halvdan förklaring, men jag tycker nog att hon kunde ha fått ett ordentligt avslut. 

Efter säsong 3 och julspecialen var jag även lite orolig för hur säsong 4 skulle klara sig utan Matthew, för i min mening var han en av dem som gjorde serien och bar den på sina axlar. Trots att jag saknar honom klarar sig Downton Abbey ganska bra utan honom. 
Det har gått sex månaders sedan Matthews tragiska död, Mary är fortfarande förkrossad och försöker på sitt vis komma över det samtidigt som godset brottas med problem, Tom vill att Mary ska bli mer delaktig i besluten. 

Som vanligt är Dame Maggie Smith briljant i rollen som ärkegrevinnan Violet, jag njuter av att titta och lyssna på henne. Varför kan inte Anna och Mr Bates få vara lyckliga? Ska de alltid drabbas av något bakslag, säsong efter säsong. Det är lite uttjatat ändå såhär säsong efter säsong. 
Då även Sybil är borta får Edit större utrymme, det är inte Laura Carmichaels fel men jag finner Edith tråkig och meningslös. Rose är en frisk fläkt som jag verkligen gillar. Thomas är som vanligt boven, från att ha tyckt lite synd om honom är han tillbaka till sina vanliga sliskiga elaka person. 

Sammanfattningsvis är den fjärde säsongen bra, trots att den kanske inte når upp till nivåerna från säsong 1-3. Men det gör ändå inget, jag älskar verkligen den här serien. Jag dricker i vanliga fall mycket te men jisses jag slukar kopp efter kopp när jag tittar på denna serie eftersom det serveras den ena tekoppen efter den andra, jag blir så sugen. 

2 kommentarer:

  1. Pst.. du har väll inte missat att jag har tävling på bloggen :)

    SvaraRadera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.