måndag 21 mars 2016

Playground av Lars Kepler

Titel: Playground
Författare: Lars Kepler
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014-106-6
Språk: Svenska
Antal sidor: 441
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Under en insats i Kosovo blir löjtnant Jasmin Pascal-Anderson skjuten och hennes hjärta står stilla under fyrtio sekunder. När hon återvänder till livet kan hon inte sluta tala om att döden börjar med en våldsam hamnstad där de styrande håller på att förlora kontrollen över den organiserade brottsligheten.

Jasmin behandlas för sin krigspsykos, lämnar det militära och försöker leva ett stillsamt liv när någonting fruktansvärt händer. Tillsammans med sin femårige son hamnar hon i en bilolycka. På sjukhuset upptäcker läkarna en blödning från sonens kranskärl. För att kunna operera honom måste de stanna hans hjärta. 

Ingen kan svara på om de många vittnesmålen från tillfälligt döda bara beror på att hjärnan reagerar panikartat på syrebristen som uppstår när hjärtat står stilla. Men Jasmin törs inte ta risken. Hon vet att hennes son inte kommer att klara sig tillbaka till livet på egen hand om hamnstaden finns på riktigt. 

Den andra sidan är en mycket farlig plats och farligast av allt är lekplatsen - playground. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: När jag fick veta att Kepler höll på att skriva en ny bok blev jag väldigt glad eftersom jag verkligen tyckt om deras tidigare böcker. Jag har hyllat deras böcker om Joona Linna så man kan säga att jag verkligen såg fram emot en ny bok från denna författarduo. Sen läste jag vad denna Playground skulle handla om och jag blev något tveksam till om jag verkligen ville läsa den eftersom jag inte riktigt kände mig så lockad av det här med att huvudkaraktärer hamnar i någon form av limbo. Men när jag sedan hittade boken på årets bokrea så kunde jag inte motstå längre. Låt mig säga att det hade varit bättre om jag hade låtit bli istället.

När jag började på denna bok tänkte jag att ja men det kan kanske bli intressant med en ny historia utan Joona. Men nej det här blev en total flopp. Playground började bra och lovande när man får följa Jasmin på ett uppdrag i Kosovo, det var både bra och spännande. När hon sen är tillbaka i Sverige blir det bara för svamligt och ointressant, jag orkade knappt läsa färdigt den.

Jag har svårt att läsa om livet efter döden, inte för att det är läskigt att tänka sig det utan för att jag helt enkelt har svårt tror på det. Kepler har lyckats väldigt bra med att fånga Jasmin och hennes sätt och känslor, samt att vara beredd att göra vad som helst för sitt barn. Jag har inte barn men kan bara tänka mig de känslor man går igenom. Men samtidigt tycker jag att hon är rätt så obehaglig i sitt tänk och agerande. Utan att ens tänka kastar hon sig in i döden flertalet gånger. Att hennes syster hjälper henne känns också en aning obehagligt.
Striderna i dödsriket tyckte jag till slut blev för mycket och överdramatiserat. Efter ett tag tappar de mig, jag vet inte om personerna är levande eller döda, den ena karaktären efter den andra  dyker upp för att lika snabbt försvinna, är de i Sverige eller Asien, jag blir snurrig och det är på tok för rörigt. Men visst jag får en känsla av att författarna gjort omfattande research på kinesisk språk och kultur.

Jag hade helt enkelt höga förhoppningar på Playground men det slutade med total besvikelse. Tyvärr tyckte jag inte att den här var lika bra som tidigare böcker. Det är väldigt annorlunda mot deras böcker om Joona, jag saknar verkligen Joona och Saga. Hoppas nästa bok de skriver är om just dem.

Betyg: 2 av 5.

Böcker jag läst av Lars Kepler som är recenserade i denna blogg:
Eldvittnet
Sandmannen
Stalker

6 kommentarer:

 1. Jag är inte alls sugen på att läsa den här, och jag är glad att jag inte hakat på trenden så den blir en hyllvärmare.. Känner mig lite stolt nu trotsa att jag just beställt böcker :P Bra man inte köper hem alla i alla fall, jag har ju nog hyllvärmare ändå!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska vara stolt att du hoppade denna :) Och jag lovar du missar absolut ingenting med att inte läsa denna bok, ingenting.

   Radera
 2. Jag blir bara gladare och gladare för att jag har bestämt att inte läsa denna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar att jag kunde få det ogjort, att jag inte hade läst den. Så tro mig du missar verkligen ingenting med att inte läsa en.

   Radera
 3. Den är totalt skruvad och jag tror inte ett skvatt på dödsriket. Samtidigt tycker jag att det är lite uppfriskande att de vågar komma med en bok som verkligen inte går att likna vid någonting annat i deckarväg. Men får jag välja ser jag nog helst att de återgår till det gamla formatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det modigt att skriva något helt annat men tyvärr var detta inte något för mig. Så de får gärna återgå till som du skriver det gamla formatet :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.