tisdag 10 november 2015

Ilion av Malena Lagerhorn

Titel: Ilion
Författare: Malena Lagerhorn
Förlag: Hoi Förlag Tusen tack för recension exemplaret
ISBN: 978-91-7557-969-6 
Språk: Svenska
Antal sidor: 242
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Nordisk bronsålder, en mytomspunnen era för 3 600 år sedan. En tid då svarta skepp seglade över Översjön, då eliten byggde sin makt på handel och plundring. En tid då blod och ära, list och förslagenhet avgjorde vem som var den mest fruktade hövdingen kring Östersjöns alla kuster och öar.

Melas har tagits om hand av släktingar sedan hans familj dödats i ett trojanskt överfall. Han växte upp med sin kusin Toas som blir hans allierade i drömmen om hämnd. Tillsammans svär de en ed att de en dag som vuxna krigare ska krossa Troja - Ilion och bränna staden till grunden.

När Agamemnon, danaernas mäktigaste hövding, kallar krigare över hela Östersjön till ett gemensamt anfall mot Ilion ser de sin chans.

Malena Lagerhorn utmanar synen på vår forntid genom att placera Homeros klassiska verk Iliaden i nordisk bronsålder, enligt en nygammal teori som förenar antika tänkare som Plutarchos med moderna forskare. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad och fascinerad av grekisk mytologi samt romarriket. Så jag var inte sen med att tacka ja till att få läsa denna bok.

En riktigt intressant berättelse, det är inte svårt att inte få upp bilder i huvudet hur allt såg ut från klädsel till miljön då författaren skriver på ett målande sätt.

Intressant att läsa om denna era fast i skildring om bronsåldern här i Norden. Boken bygger på en teori om att de klassiska verken Odyssén och Illiaden inte ska ha utspelats runt Medelhavet utan runt Östersjön, riktigt intressant. 

1 kommentar:

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.